President in de wolken met vooruitzichten oliesector
14 Sep, 04:53
foto
President Chan Santokhi wil met Staatsolie nagaan of er niet vooraf investeringen gedaan kunnen worden vooruitlopend op productie van olie. (Beeld: CUP)


President Chan Santokhi is zichtbaar blij met het goede nieuws van TotalEnergies. Het bedrijf wil in 2028 beginnen met het verwerken van 700 miljoen vaten olie in de Surinaamse zee. Het land kan tussen de 16 en 26 miljard gaan verdienen aan deze activiteit. "20 miljard, dat is enorm veel geld op een bevolking van 600.000 inwoners," merkt Santokhi op. "Dis' na Gado wroko. Dis' na Gado gi unu. Nu kunnen alle Surinamers een goed inkomen hebben, nu kunnen alle bedrijven goed draaien." Hij wil een 'voorschot' op het grote geld "om alvast verlichting te brengen voor de samenleving." Er zal gesproken worden met Staatsolie voor kapitaalinvesteringen.

De CEO van TotalEnergies Patrick Pouyanné en zijn team zijn ook bij president Chan Santokhi geweest om het nieuws te vertellen. Het staatshoofd heeft in een videoboodschap de samenleving gefeliciteerd. "Nu is er zicht en hoop voor het Surinaamse volk," geeft hij aan. "Ze hebben zoveel offers gebracht om de verschillende crises te beheersen. Ik zei het al: er is licht in de tunnel, het wordt groter en sterker. Dat het voor iedereen duidelijk is dat er een goede toekomst is voor ons allemaal."

Santokhi benadrukt dat de regering er alles aan gaat doen om het project goed en duurzaam te laten lopen. Hij roept ook de hulp in van de samenleving om "alles te doen om maximale profijt te halen uit die exploitatie van olie, hetgeen zeer binnenkort gaat starten."  De levenstandaard van de Surinamer zal verbeterd moeten worden, generaties lang.

Er zal US$ 9 miljard geïnvesteerd worden in het olieproject op zee. TotalEnergies en haar partners gaan op den duur 200.000 vaten per dag produceren. De productiekosten liggen ver beneden het gemiddelde in de wereld: US$ 20 per vat tegenover het gemiddelde van US$ 50. Er worden grote winsten verwacht. Santokhi geeft aan dat de Staat met de 20 procent deelname van Staatsolie, de 6.25 procent royalty's en andere belastingen, op den duur rond de US$ 20 miljard gaat verdienen.

"Laat mij u meedelen dat ik het Staatsolie-directieteam ook gevraagd heb om na te gaan hoe we 'up front', vooraf, ook kapitaalinvestering kunnen krijgen, zodat we met dat kapitaal nu alvast verlichting kunnen brengen in onze samenleving. Allemaal gefeliciteerd!"
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May