Armoede is geen keuze; is een resultaat van falend beleid
24 Aug, 08:36
foto


Het is met verbazing en ontsteltenis dat ik luisterde naar de uitspraak van parlementslid Cedric van Samson tijdens de behandeling van de gokwetten in DNA-vergadering. "Armoede is een keuze", zo zei hij. Niet alleen mijn klomp, maar alles in mij brak toen ik deze woorden hoorde. Hoe kan een volksvertegenwoordiger zo'n simplistische en misleidende visie op een complex en urgent probleem als armoede verkondigen?

Armoede is geen keuze, meneer Van Samson. Het is het gevolg van structurele ongelijkheid, economische uitsluiting en, laten we het duidelijk zeggen, falend beleid. Armoede is wat er gebeurt wanneer fundamentele rechten worden ontkend en er geen kansen worden gecreëerd voor de bevolking.

Mensen die in armoede leven en ervoor kiezen te gokken, doen dit niet omdat ze genieten van hun benarde situatie. Ze doen dit uit wanhoop, in de hoop op een uitweg uit hun huidige omstandigheden. Ze gokken omdat ze geloven dat dit hun enige kans is om hun situatie te verbeteren. Maar in plaats van de onderliggende oorzaken van deze wanhoop te adresseren, kiest u ervoor om de slachtoffers van falend beleid de schuld te geven.

Ik stel voor dat u, in plaats van de armen van ons land de schuld te geven van hun armoede, u zichzelf en uw mede parlementariërs de volgende vragen stelt: Wat is het gevolg van armoede? Waarom gokken mensen? Wat kan ik, als DNA-lid, doen om mensen te helpen goede keuzes te maken?

Het volk van Suriname heeft leiders nodig die bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties en die vastbesloten zijn om de structurele problemen die leiden tot armoede aan te pakken. Ze hebben leiders nodig die zich inzetten voor het creëren van echte, duurzame kansen en die erkennen dat armoede geen keuze is, maar een onaanvaardbaar resultaat van falend beleid.

Volk van Suriname, het is aan u om het roer om te gooien. U bepaalt uw eigen ontwikkeling en kiest uw eigen leiders. Maar als die leiders falen en hun toezeggingen niet nakomen, kunt u eisen dat ze verantwoording afleggen. Ken uw plichten, maar ook uw rechten. U verdient beter dan dit.

https://gov.sr/ministeries/kabinet-van-de-president/kerntaken/

Quintis Ristie

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May