Wereld Jamboree kamp in Zuid-Korea wordt geëvacueerd
07 Aug, 12:25
foto
Deelnemers spelen met een bal op de camping voor de 25e World Scout Jamboree in Buan, Zuid-Korea. (Foto: Reuters)


Tienduizenden jongeren zullen worden geëvacueerd van de camping van de World Scout Jamboree in Zuid-Korea om ze uit het pad van een dreigende tyfoon te halen. De evacuatie komt dagen nadat honderden ziek werden te midden van stijgende temperaturen. Ook Surinaamse padvinders zijn in het kamp voor de 25e World Scout Jamboree die van 1 tot 12 augustus zou worden gehouden, maar nu voortijdig door een aantal landen wordt afgebroken.

De storm bovenop de ergste hittegolf van het land in jaren heeft de organisatoren onder druk gezet, die te maken kregen met toenemende klachten van ouders en de terugtrekking van de Amerikaanse en Britse contingenten.

Het hoofd van UK Scouts vertelde maandag aan Reuters dat zorgen over netheid en voedsel, niet alleen de hitte, tot hun besluit hadden geleid om de eerste wereldwijde bijeenkomst van scouts sinds de pandemie te verlaten.

Ongeveer 36.000 deelnemers zullen dinsdag per bus worden vervoerd naar gebieden buiten het pad van tyfoon Khanun, die al grote schade heeft aangericht in het zuiden van Japan en naar verwachting donderdag Zuid-Korea zal treffen, aldus de organisatoren.

Ambtenaren zoeken alternatieve locaties en accommodatie in en rond Seoul, zei Kim Sung-ho, vice-minister voor rampen- en veiligheidsbeheer, in een verklaring.

De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol heeft maandag opdracht gegeven tot de inzet van een noodhulpteam om die plannen zonder problemen uit te voeren, aldus zijn kantoor.

De jamboree, die gepland staat tot 12 augustus, gaat door, zei minister van gendergelijkheid Kim Hyun-sook, wiens afdeling het evenement leidt. "Ik kan zeggen dat het de locatie is die alleen verandert vanwege de natuurramp, maar het gaat nog steeds door", vertelde Kim aan verslaggevers.

De gouverneur van de provincie North Jeolla, die het evenement organiseert, heeft zijn excuses aangeboden aan het publiek voor het veroorzaken van bezorgdheid, en zei dat de hygiënische omstandigheden, inclusief toiletten, zijn verbeterd. Ambtenaren hebben tientallen watertrucks en airconditioners gestuurd om de deelnemers koel te houden, voegde hij eraan toe.

Het hoofd van de regerende People Power Party in Zuid-Korea, Kim Gi-hyeon, verontschuldigde zich maandag ook in het openbaar, erkende dat het evenement niet soepel was verlopen en stelde een onderzoek voor naar de vraag of het geld van de belastingbetaler goed was besteed aan de voorbereidingen voor de jamboree.

Meer dan 40.000 mensen, waaronder scouts uit 155 landen, woonden het evenement bij. De jamboree wordt om de vier jaar gehouden.

Een K-popconcert dat zondag op de camping zou worden gehouden, is uitgesteld tot vrijdag, maar vanwege de tyfoon moest de locatie nog worden bepaald, zei minister Kim.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May