Bouterse bidt Almachtige voor wijsheid rechters bij oordeel
31 Jul, 13:29
foto
Media belagen Desi Bouterse, nadat hij zijn laatste woord had gevoerd in de 8 december strafzaak. (Foto: René Gompers)


Ex-legerleider Desi Bouterse bidt de Almachtige om de president en de leden van het Hof van Justitie te zegenen met de juiste wijsheid en moed om een oordeel te vellen in de 8 december strafzaak, dat het voormalige moederland niet welgevallig zal zijn. "Wat uw oordeel ook zal zijn, ik ben ready". Bouterse zei in zijn laatste woord dat hij zijn hoofd zal buigen voor het vonnis, wat het ook zal zijn.

De verdachte bleef lang stilstaan bij de rol van Nederland om invloed uit te oefenen in Suriname. De dupliek van zijn raadsman, Irvin Kanhai, ging ook een groot deel over de hand die Nederland zou hebben in de invasie die zou worden voorbereid. Hij bleef erbij dat de 15 vermoorde mannen bezig waren met voorbereidingen van een tegencoup. Hij citeerde veelvuldig naar de verklaringen afgelegd door de Nederlander Peter van Haperen die aangetrokken zou zijn met het oog op de coup die rond kerst 1982 zou worden uitgevoerd.

Kanhai hield zijn dupliek in de zaak tegen Bouterse, Iwan Dijksteel, Ernst Gefferie, Benny Brondenstein en Stephanus Dendoe. Hij benadrukte dat er geen sprake is geweest van vermoorden van de mensen die waren opgepakt en naar Fort Zeelandia zijn gebracht. Hij benadrukte dat het niet gaat om voorbedachten rade. Hij vroeg de raadkamer om zijn cliënten vrij te spreken.  
 
Alle vijf verdachten waren aanwezig op de zitting, ook Benny Brondenstein. Door ziekte en dialyse die hij ondergaat, was hij op de meeste zittingen afwezig. Zijn laatste woord werd in zijn bijzijn voorgelezen door zijn raadsman. Op de volgende zitting wordt de uitspraak gedaan in dit kalenderjaar. Een exacte datum is niet aangegeven.


Advertenties

Thursday 02 May
Wednesday 01 May