President: Zaken doen moet worden vergemakkelijkt
30 Jul, 00:58
foto
President Chan Santokhi en een deel van de ministers tijdens een bespreking over het vergemakkelijk van zaken doen in Suriname.


President Chan Santokhi heeft vrijdag met verschillende belanghebbenden gesprekken gevoerd vrijdag over obstakels die er zijn bij het zakendoen en investeren in Suriname. De barrières kwamen aan de orde tijdens de Suriname Energy Oil and Gas Summit. “We willen de transitie maken van ‘doing business in Suriname’ naar ‘easing up doing business in Suriname’ ”, laat de president weten.

De ontwikkeling en welvaart voor Suriname, uit werkrelaties met bonafide buitenlandse bedrijven en investeerders, zal toenemen met de ontwikkelingen van de olie- en gassector. Echter is gebleken dat er issues zijn bij het zakendoen met buitenlanders. Dit heeft merendeels te maken met de moeilijkheden waarmee buitenlandse experts te maken krijgen bij het werken in Suriname.

Een van de obstakels betreft de logge bureaucratie voor het verkrijgen van een werk- en verblijfsvergunning en woonplaats in Suriname. Er zijn vanuit de regering concrete voorstellen gedaan om dat proces te verkorten voor de buitenlanders die hier komen werken. Volgens president Santokhi is het belangrijk het zakendoen in Suriname te vergemakkelijken, meldt de Communicatiedienst Suriname.

Met de Surinaamse Bankiersvereniging is besproken hoe het bankieren in Suriname voor buitenlanders vergemakkelijkt kan worden voor hen die gewend zijn gebruik te maken van een creditkaart. Verder is met verschillende luchtvaartmaatschappijen gesproken over vluchten naar Suriname. Er zijn momenteel geen rechtstreekse vluchten naar Suriname vanuit de Verenigde Staten van Amerika waar veel van de experts vandaan komen.

Ook het vervoer en de opslag van ontplofbare stoffen, nodig in de olie en gasindustrie, is aan de orde gekomen tijdens het onderhoud. Bij het laatstgenoemde komen ook de procedures bij kijken die gevolgd moeten worden in geval van een olielekkage in zee en de betrokkenheid van landen die hierdoor direct getroffen kunnen worden. De presidentiële werkgroep Inventarisatie en Advies Ontplofbare en/of Gevaarlijke stoffen zal hierover nog oplossingen presenteren.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May