Ecuador: Politie bestormt gevangenissen
25 Jul, 19:16
foto
Familieleden wachten elke dag op informatie buiten de Guayas 1-gevangenis nadat een gevecht tussen rivaliserende bendes zes gevangenen het leven kostte in Guayaquil, Ecuador. (Getty Images)


In Ecuador is een grootschalige veiligheidsoperatie gaande om tientallen gevangenisbewakers te bevrijden die door gevangenen waren gegijzeld, zegt de minister van Binnenlandse Zaken van het land. De minister, Juan Zapata, zei dat de veiligheidstroepen "de gevangenissen onder controle hadden", maar hij specificeerde niet of de bewakers al waren vrijgelaten.

President Guillermo Lasso had eerder de noodtoestand uitgeroepen in de gevangenissen van het land.

Duizenden politieagenten zijn ingezet.

De veiligheidsoperatie komt na dagen van geweld waarbij ten minste zes mensen omkwamen en elf gewond raakten in de Guayas-gevangenis in een gevecht tussen rivaliserende bendes in de havenstad Guayaquil.

Het dodelijke incident veroorzaakte onrust in een tiental andere gevangenissen, waar gevangenen in hongerstaking gingen.

In minstens vijf penitentiaire inrichtingen werden gevangenbewaarders tegen hun wil vastgehouden, zei Snai, de gevangenisdienst van Ecuador, in een maandag vrijgegeven verklaring zonder een exact aantal gijzelaars te noemen.

De gouverneur van de provincie Azuay, Consuelo Orellana, zei dat alleen al in de stad Cuenca 53 bewakers werden vastgehouden in de Turi-gevangenis.

De gevangenisdienst zei dat de gijzelaars "in goede conditie" waren en dat alles in het werk werd gesteld om ze te bevrijden.

Mensen die in de buurt van de Guayas-gevangenis wonen, meldden dinsdag vroeg explosies. Minister Zapata probeerde de lokale bevolking gerust te stellen door verslaggevers te vertellen dat het "gecontroleerde explosies waren die werden gebruikt om toegang te krijgen tot geblokkeerde deuren".

De minister zei dat 2.700 leden van de veiligheidstroepen waren ingezet in de Guayas-gevangenis, waar ze "erin waren geslaagd om de controle over drie van de gevangenisvleugels terug te krijgen".

Veel gevangenissen in Ecuador zijn ernstig overvol en de autoriteiten hebben moeite om leden van rivaliserende bendes gescheiden te houden.

Honderden gevangenen zijn de afgelopen jaren omgekomen bij dodelijke bendegevechten. Aanvallen op rivalen worden vaak gecoördineerd en er breken vaak gelijktijdig rellen uit in gevangenissen in verschillende staten.

In andere gevallen leidt een dodelijk gevecht in de ene gevangenis tot wraakaanvallen in andere gevangenissen.

De regering heeft moeite om het geweld in te dammen, dat de gevangenissen en het land als geheel heeft geteisterd.

President Lasso heeft maandag de noodtoestand en een avondklok uitgeroepen in drie kustprovincies na een golf van moorden in het weekend, waaronder de moord op de burgemeester van de stad Manta. De maatregel geldt voor 60 dagen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May