Nucleaire geheimen en dossiers VS in douchecel Donald Trump
10 Jun, 00:57
foto
De aanklacht omvatte afbeeldingen van bestanden die in een badkamer met een kroonluchter en een toilet waren opgeslagen in Mar-a-Lago van voormalig president Donald Trump. (Foto: Amerikaanse ministerie van Justitie)


Voormalig president Donald Trump is beschuldigd van het verkeerd omgaan met honderden geheime documenten, onder meer over Amerikaanse nucleaire geheimen en militaire plannen. De aanklacht van 37 punten beschuldigt hem van het bewaren van de dossiers op zijn landgoed in Florida, onder meer in een balzaal en een douche, en liegen tegen onderzoekers.

De aanklagers beweren dat hij vervolgens heeft geprobeerd het onderzoek naar de behandeling van de documenten te belemmeren.

Trump, die in 2024 opnieuw voor het presidentschap gaat, ontkent elke aantijging.

Er zijn ook aanklachten ingediend tegen Walt Nauta, een persoonlijke assistent van Trump. De voormalige militaire bediende van het Witte Huis wordt beschuldigd van het verplaatsen van dossiers om ze voor de FBI te verbergen.

De aanklacht van 49 pagina's bevat de allereerste federale aanklachten tegen een voormalige Amerikaanse president. Er staat dat de geheime documenten die Trump in zijn dozen bewaarde, informatie bevatten over:
- Nucleaire programma's van de VS
- Defensie en wapencapaciteiten van zowel de VS als het buitenland
- Potentiële kwetsbaarheden van de VS en zijn bondgenoten voor militaire aanvallen
- Plannen voor mogelijke vergelding als reactie op een buitenlandse aanval

Aanklagers zeggen dat toen Trump zijn ambt verliet, hij ongeveer 300 geheime dossiers naar Mar-a-Lago bracht - zijn huis aan de oceaan in Palm Beach, dat ook een uitgebreide privéclub is.

Op het aanklachtformulier staat dat Mar-a-Lago evenementen organiseerde voor tienduizenden leden en gasten, onder meer in een balzaal waar documenten werden gevonden.

Aanklagers zeggen dat Trump probeerde het FBI-onderzoek naar de ontbrekende documenten te belemmeren door te suggereren dat zijn advocaat ze zou "verbergen of vernietigen", of door de onderzoekers te vertellen dat hij ze niet had.

'Zou het niet beter zijn als we ze gewoon vertelden dat we hier niets hebben?' zei Trump tegen een van zijn advocaten, volgens de aanklacht.

De eerste verschijning van Trump in de zaak zal dinsdag zijn in Miami, Florida, aan de vooravond van zijn 77ste verjaardag.

Mar-a-Lago was "geen geautoriseerde locatie" om geheime documenten te bewaren of te bespreken, aldus de aanklacht.

Sommige dossiers werden naar verluidt opgeslagen op het podium in de balzaal, waar evenementen en bijeenkomsten plaatsvonden - en later in een badkamer en een douche, een kantoorruimte en de slaapkamer van Trump.

In 2021 liet de voormalige president twee keer geheime documenten zien aan mensen zonder veiligheidsmachtiging, waaronder een schrijver en twee personeelsleden.

Bij zijn golfclub in Bedminster, New Jersey, die ook een "niet-geautoriseerde locatie" was, zou hij een "aanvalsplan" hebben getoond en beschreven, waarvan hij anderen vertelde dat het voor hem was opgesteld door het ministerie van Defensie.

"Als president had ik het kunnen derubriceren. Nu kan ik dat niet, weet je, maar dit is nog steeds een geheim", zou Trump volgens een audio-opname hebben gezegd.

Aanklagers zeggen dat Trump vervolgens in augustus of september 2021 weer met geheime documenten pronkte in de Bedminster-club.

De voormalige Amerikaanse president "toonde een vertegenwoordiger van zijn politieke actiecomité die niet over een veiligheidsmachtiging beschikte een geheime kaart".

Deze kaart "had betrekking op een militaire operatie" en Trump zei tegen de persoon "dat hij hem niet mag laten zien" en dat ze "niet te dichtbij mogen komen".

Speciaal aanklager Jack Smith, die toezicht houdt op het onderzoek, zei vrijdag dat wetten ter bescherming van nationale defensie-informatie van cruciaal belang zijn en moeten worden gehandhaafd. "We hebben één set wetten in dit land en die gelden voor iedereen", zei hij in een korte verklaring in Washington.

In een bericht op sociale media bestempelde Trump Smith als een "gestoorde gek".

"Hij is een Trump-hater - een gestoorde 'psycho' die in geen geval betrokken zou moeten zijn bij 'Justice'", schreef hij op zijn Truth Social-platform. Trump wees erop dat er ook geheime dossiers werden gevonden in het voormalige kantoor van president Joe Biden en het huis in Delaware, ook in zijn garage.

Het Witte Huis heeft eerder gezegd dat het onmiddellijk samenwerkte met ambtenaren zodra die dossiers werden ontdekt, in tegenstelling tot de vermeende pogingen van Trump om onderzoekers te hinderen.

Een federaal onderzoek naar de manier waarop Biden omgaat met geheime documenten wordt geleid door speciaal aanklager Robert Hur en is nog aan de gang.

Kort voordat het ministerie van Justitie de aanklachten openbaar maakte, stopten twee van Trumps advocaten de zaak plotseling zonder veel uitleg, omdat ze zeiden dat dit een "logisch moment" was om af te treden.

Dit is de tweede strafzaak voor Trump, die volgend jaar in New York terecht moet staan in een staatszaak met betrekking tot een zwijggeldbetaling aan een pornoster.
Advertenties