President vindt het pijnlijk: KLM wijkt weer uit naar Cayenne
25 May 2023, 14:16
foto
De KLM-vlucht vanuit Amsterdam met bestemming Paramaribo, moest uitwijken naar Cayenne. Er zijn geen luchtverkeersleiders tot 15.30 uur.


President Chan Santokhi en minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme vinden het erg dat een KLM toestel vandaag weer moest uitwijken naar Cayenne. Er zijn niet genoeg luchtverkeersleiders tot 15.30 uur om vliegtuigen te kunnen begeleiden. De president vindt dat het probleem structureel moet worden opgelost "want het is pijnlijk". Er is hulp ingeroepen van onder andere Casas, Defensie, Luchthavenbeheer en ook de internationale burgerluchtvaartorganisatie ICAO voor oplossingen.

Middels een Notam (notice to Airmen) heeft afdeling Aeronautical Information Services van de Luchtvaartdienst om 08.48 uur een bericht uitgestuurd dat de Johan Adolf Pengel International Airport niet beschikt over voldoende personeel bij de luchtverkeersleiding. Het KLM toestel welke al halverwege onderweg was naar Suriname met een schema aankomsttijd van 12.40 uur is hierdoor genoodzaakt geweest uit te wijken naar Cayenne. Nadat de middagshift zich aangemeld heeft, is het de verwachting dat vlucht KL713 verlaat kan arriveren in Suriname. De terugvlucht KL714 naar Amsterdam loopt hierdoor enige uren vertraging op.

Op 8 mei was er ook al sprake van personeelstekort bij de luchtverkeersleiding, een KLM toestel uit Amsterdam moest toen ook al uitwijken naar Cayenne. Het is al enige tijd bekend dat er tekorten aan luchtverkeersleiders zijn, dit is mede ontstaan door de jarenlange ontevredenheid van het personeel vanwege groot aantal problemen dat al langere tijd speelt.

Minister Jubithana deelde op een regeringspersconferentie mee dat er 43 luchtverkeersleiders zijn. Het aantal moet ruim 80 zijn. Er is een achterstand in opleiding vanaf 2013. Een groep van 22 personen is in training maar het gaat nog minstens negen maanden duren voor ze zover zijn dat ze achter de panelen mogen plaatsnemen en vliegtuigen begeleiden. Zij moeten ook toestemming hiervoor krijgen van Casas. De minister merkte op dat als een luchtverkeersleider ziek is, het bijna niet mogelijk is om een andere te bereiken. Het lijkt op een stil protest. Er is over deze kwestie ook gesproken met de bond. Hij betreurt de gang van zaken en zal met iedereen verder in contact treden voor een duurzame oplossing. Het land wordt getroffen door deze situatie en niet slechts de autoriteiten, voerde Jubithana aan.
Advertenties

Friday 21 June
Thursday 20 June