Brazilië kondigt dierengezondheidsnoodsituatie van 180 dagen af
23 May 2023, 05:42
foto
Eieren en een reageerbuis met het opschrift 'vogelgriep zijn te zien op deze foto. (Foto: Reuters)


De Braziliaanse regering heeft maandag formeel de diergezondheidsnoodtoestand voor 180 dagen afgekondigd als reactie op de detectie van het hoogpathogene vogelgriepvirus bij wilde vogels. Het virus is voor het eerst in het land bevestigd. Dat blijkt uit een document ondertekend door minister van Landbouw, Carlos Favaro.

Infectie door het H5N1-subtype van vogelgriep bij wilde vogels leidt niet tot handelsverboden, gebaseerd op richtlijnen van de Wereldorganisatie voor diergezondheid. Een geval van vogelgriep op een boerderij leidt echter meestal tot de dood van de hele kudde en kan leiden tot handelsbeperkingen van importerende landen.

Brazilië is 's werelds grootste exporteur van kippenvlees met een omzet van US$ 9,7 miljard vorig jaar.

Brazilië heeft tot nu toe vijf gevallen van H5N1 bij wilde vogels bevestigd, waaronder vier in de deelstaat Espirito Santo en één in de deelstaat Rio de Janeiro.

Drie van de vier gevallen in Espirito Santo werden bevestigd in kuststeden van die staat en één niet, wat suggereert dat het risico op besmetting in het binnenland is toegenomen.

Hoewel de belangrijkste vleesproducerende deelstaten van Brazilië in het zuiden liggen, is de regering alert na de bevestigde gevallen, aangezien vogelgriep bij wilde vogels in sommige landen is gevolgd door overdracht naar commerciële kuddes.

De aandelen van het in Brazilië gevestigde BRF SA, 's werelds grootste kippenexporteur, stegen met 3,6% vóór de aankondiging van de regering en eindigden de dag 0,5% lager.

Tijdens het weekend zei het ministerie van Volksgezondheid dat monsters van 33 vermoedelijke gevallen van vogelgriep bij mensen in Espirito Santo, waar Brazilië vorige week de eerste gevallen bij wilde vogels bevestigde, negatief waren voor het H5N1-subtype.

Twee andere nieuwe vermoedelijke gevallen worden nog onderzocht, aldus de autoriteiten.

Advertenties

Thursday 25 July
Wednesday 24 July
Tuesday 23 July