NDP fractie walgt over leiding DNA-vergadering
18 May, 19:33
foto


De Nationale Assemblee (DNA) heeft vandaag wederom een dieptepunt bereikt toen de fungerend voorzitter Harriet Ramdien op basis van willekeurige instructies van de fractieleider van de coalitie, abrupt de vergadering verdaagde. De fractie van de NDP vindt het een ernstige zaak dat de leiding van DNA herhaaldelijk zwicht voor externe politieke druk van voornamelijk de fractieleider van de VHP, zegt de NDP-fractie in een verklaring.

Ook blijkt dat de leiding en de coalitiefracties vaker onder valse voorwendselen steeds de regering afschermen om verantwoording af te leggen in DNA. De NDP fractie vindt het evenals de overige oppositionele fracties een teken van zwakte als men bewust door deze handelswijze en beknotting van tijd niet in debat durft te gaan met het parlement over ernstige vraagstukken in het land.

Voorts is het opmerkelijk dat het gebrek aan democratie binnen de regering nu meer dan ooit zichtbaar is doorgesijpeld binnen de leiding van het hoogste college van Staat, DNA. Met name de dominantie van de VHP waar vanuit de regeringscoalitie zelfs op is gewezen, wordt met het gebeuren van vandaag, ook zichtbaar uitgeoefend in DNA. Het is meerdere malen voorgekomen dat de VHP bij monde van de fractieleider of diens vervanger die door middel van directieven, bepaalt of DNA al dan niet vergaderd.

Bij de openbare vergadering moest de regering antwoord geven op de vele vragen van DNA leden over de meest dringende actuele zaken, zoals de nieuwe Oppenheimer-deal, de situatie te Pikin Saron, de cyanide vergiftiging van onze wateren, de economische situatie in het land etc.

De waarnemend voorzitter, lid Ramdien, leidde de vergadering duidelijk selectief. Dit door eerst het lid Mahinder Jogi wel een punt van orde toe te kennen, daarbij de redevoering van de vicepresident, interrumperende, om een punt van orde gevraagd door de fractieleider van de NDP te negeren.

De selectieve behandeling van de oppositie was wederom duidelijk evident toen een verzoek van het lid Ashwin Adhin om een persoonlijk feit, op een ordinaire manier aangewakkerd door het lid Obed Kanape van de ABOP, werd genegeerd door de waarnemend voorzitter. Daarbij maakte het lid Gajadien een punt van orde om de waarnemend voorzitter te instrueren om de vergadering te verdagen. Ook voor het vrouwelijk leiderschap welke wij moeten koesteren, is deze instruerende handeling een neergang.

Naast het feit dat er geen antwoorden zijn gegeven op de vragen van de oppositie door de ministers, hebben de ministers van Financiën en Planning en van Justitie en Politie, na hun spreekbeurt de zaal verlaten. Ook de ministers van GBB en Onderwijs waar er indringende vragen zijn gesteld, zijn niet aan het woord geweest. De  president was ondanks het belang van deze onderwerpen wederom afwezig. Dit terwijl er verdere lasten verzwarende maatregelen op komst zijn door de Staff Level Agreement dat vandaag bereikt is met het Internationaal Monetair Fonds. Dit geeft blijk van totaal geen respect voor het parlement en de vergadering.

Dit is ongehoord. De voorzitter dient onafhankelijk te zijn en de fractie NDP spreekt haar ongenoegen en walging uit voor de wijze waarbij de vergadering werd geleid. Ondertussen zijn de dringende vragen van de leden en de samenleving over de ontstane situatie vanwege dit wanbeleid, maar niet beantwoord en worden critici in en buiten het parlement gemuilkorfd.

De NDP fractie betreurt de gang van zaken en zal er op blijven aandringen dat het functioneren van DNA en voornamelijk de wetgevende- en controlerende taken niet vertrapt worden.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May