Lokale personen getraind voor bescherming eigen gebied
19 May, 03:42
foto
Groep van getrainde rangers (Busi Skowtu) samen met medewerkers van ACT-S, CI-S en STINASU. Zij zullen hun gebied helpen beschermen.


18 jonge mensen uit Brownsweg en Matawai hebben hun rangers certificaat ontvangen. Zij hebben twee trainingssessies gevolgd om zelf de bescherming van hun gebied ter hand te laten nemen. Het project is gefinancierd door de Europese Unie in een partnerschap van Conservation International Suriname (CI-S) en het Amazone Conservation Team Suriname (ACT-S).

De eerste training is gehouden van 12-19 april te Colakreek en de eindtraining van 9-17 mei te Zanderij 1, waarna certificaten zijn uitgereikt aan 15 personen uit Brownsweg en 3 uit Matawai, onder wie ook vrouwen. De districtscommissaris van Brokopondo Ludwig Mendelzoon gaf aan dat ze nu niet meer hoeven te wachten op de overheid bij het zien van misstanden maar dat zij zelf een bijdrage kunnen leveren door deze te identificeren en vervolgens te rapporteren. “Jullie zijn de ogen en oren van het gebied en zullen wanpraktijken melden bij onze nationale autoriteiten, milieuorganisaties en het traditioneel gezag van het district. Samenwerken is van groot belang”, zei Mendelzoon.

Bij de trainingen werd vooral diepe kennis over de natuur bijgebracht, meldt CIS. De belangrijke rol van een ranger was daar onderdeel van. Als ‘professional’ zijn zij betrokken bij de bescherming en het beheer van nationale parken en natuurgebieden met hun aangeleerde kennis over bossen, bomen, planten, dieren in het wild en bijzondere plekken. Ze zullen in de toekomst meerdere, aanvullende trainingen volgen die onder andere zullen maken dat zij ook als gids en kennisbron kunnen fungeren voor bezoekers van hun gebieden.

Moeders en verzorgers van de trainees, hebben ceremonieel de traditionele panji (voor de vrouwen) en djimbakosi (voor de mannen) om ze gewikkeld, als teken van trots voor het afronden van het traject. “Zo’n training gebeurt voor het eerst in ons gebied”, zei de voorzitter van de lokale organisatie TUMAW, Jolanda leidsman.

De training werd verzorgd door de experts van ACT-S die jarenlange ervaring hebben opgebouwd in het Matawaigebied en in Zuid-Suriname. Ook de wildlife training door Els van Lavieren (CI-S) was daar onderdeel van. Deze activiteit is deel van het Local Actors for Change in the Hinterland, waarbij organisaties en gemeenschappen worden versterkt om hun eigen ontwikkeling en het beheer van hun bossen ter hand te nemen. De rangers zullen bekend staan onder de naam ‘Busi Skowtu’.

Nu vooral het Brokopondogebied rond het stuwmeer in de belangstelling staat vanwege het (weder ontdekt) en ongecontroleerd gebruik van cyanide, naast andere milieu-uitdagingen, is deze groep van groot belang om haar gebieden te helpen behoeden voor verdere vernietiging.

Loes Trustfull, van het managementteam van CI-S, is bijzonder trots op alle rangers en de resultaten die tot nu toe geboekt zijn. Zij geeft aan dat CI-S er alles aan zal doen om dit programma te verdiepen en uit te breiden naar andere gebieden.
Carlo Koorndijk, Country Manager van ACT-S, is ingenomen met de inzet en het doorzettingsvermogen van de participanten. Zijn team zal ze verder begeleiden, waarbij ze op termijn ook ingezet zullen worden in gebieden waar ACT-S actief is. Joyceline Vrede, directeur van STINASU bemoedigde de groep. De rangers zullen uiteindelijk onder hun beheer vallen.

Eén van de rangers gaf aan dat ongeacht familiebanden of politieke achtergrond, mensen die de natuur vernietigen gerapporteerd zullen worden! Als een van de eersten heeft een andere ranger vorige week het vervoer van cyanide in het stuwmeer, vastgelegd en doorgespeeld aan de autoriteiten, wat een sneeuwbal effect teweeg heeft gebracht.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May