Chili: Geiten beschermen inheems bos tegen dodelijke branden
15 May, 12:41
foto
Een kudde geiten van het project "Buena Cabra" (Goede Geit) knabbelt aan gebladerte in Santa Juana, Chili. Het initiatief vertrouwt op geiten om droge weiden en andere vegetatie die in de zomer bosbranden aanwakkeren onder controle te houden. (Foto: Reuters)


In de zuidelijke Chileense stad Santa Juana, die eerder dit jaar zwaar werd getroffen door bosbranden, hebben lokale bewoners een speciale taskforce die helpt bij het bestrijden van branden: een kudde geiten.

De geiten hebben het inheemse bos van de Bosques de Chacay al een keer gered, waardoor werd voorkomen dat het park werd verteerd door bosbranden in februari. Aangewakkerd door hittegolven en een vernietigende droogte, waarbij tientallen doden en duizenden gewonden vielen, hebben bosbranden begin dit jaar bijna 440.000 hectare verwoest in zuid-centraal Chili.

"Het park was omringd door vuren, maar uiteindelijk was het de enige groene plek die nog over was", zegt Rocio Cruces, mede-oprichter van het park van 16 hectare, en het "Buena Cabra (Goede geit)", een project dat geiten gebruikt om brandgangen te bouwen.

De techniek, die ook in Portugal en Spanje wordt gebruikt, is gebaseerd op grazende geiten om droge weiden en andere vegetatie die in de zomer bosbranden aanwakkert, onder controle te houden. Geitenpoep helpt ook om de grond te verrijken en verdere erosie te voorkomen.

"Het vuur bereikte ons bos, maar alleen de eerste rij bomen werd echt aangetast, minder dan 10% van het park", zei Cruces, eraan toevoegend dat er kleine branden uitbraken maar niet verder gingen vanwege minimale struikgewas.

Cruces startte het project na dodelijke bosbranden in 2017. Haar kudde is sindsdien gegroeid van 16 geiten naar 150 en ze hoopt anderen te inspireren dit voorbeeld te volgen.

"In Chili falen we in brandpreventie", zegt Francisco Di Napoli, een bosbouwkundig ingenieur van de Universiteit van Concepcion in Chili, die bekend is met de techniek, bekend als "strategische begrazing".

"Deze dieren kunnen ons veel helpen," zei Di Napoli, eraan toevoegend dat andere organisaties "moeten evalueren waar het kan worden toegepast, uitzoeken waar brandstof is en de geiten het laten eten."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May