Blijdschap in DNA: Toerisme-industrie kan worden ontwikkeld
14 Apr 2023, 00:00
foto
De Nationale Assemblee is na diverse debatten uiteindelijk eensgezind. De Toerismewetten zijn met algemene 33 stemmen aangenomen. De toerismesector kan nu gericht worden aangepakt.


De Nationale Assemblee heeft na een lange periode van discussie de Toerisme Raamwet en de Wet Toerisme Autoriteit Suriname, donderdag goedgekeurd. "Het is een zware bevalling geweest", verzuchtte Assembleevoorzitter Marinus Bee, nadat de wetten met algemene 33 stemmen werden aangenomen. Commissievoorzitter Miquella Soemar-Huur (ABOP/PL) merkte op dat dit vraagstuk ruim 20 jaar op de agenda is van opeenvolgende regeringen. Nu is er een mijlpaal bereikt met de aanname van de wetten. Nu kan toerisme duurzaam worden ontwikkeld, waarbij de economie wordt gediversifieerd.

De initiatiefnemers Obed Kanape (ABOP/PL), Patricia Etnel (NPS) en Cedric van Samson (VHP) zijn - net als minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme - ingenomen met het resultaat. Met inzet van de sector, deskundigen, de commissie van rapporteurs en het gehele parlement, is er uiteindelijk een goed product neergezet. Het Meerjaren Toerisme Ontwikkelingsplan maakt deel uit van de wet. De bewindsman kreeg het gehele college met zich mee doordat hij diverse voorstellen die gedaan zijn, heeft overgenomen. Op- en aanmerkingen zijn verder verwerkt in de ontwerpwetten.

Aangevoerd werd dat met deze wetten de verdiencapaciteit van het land wordt vergroot. Toerisme is een belangrijke ontwikkelingsbron. Etnel merkte op dat alle betrokkenen Suriname op de eerste plaats moeten stellen. Het gaat niet alleen om geld maken. In de wet is ook aandacht besteed aan het decentralisatieproces. Van de inkomsten zal 2% van de fee gaan naar het districtsfonds. Ook mensen die rond de toerismezones wonen, hebben hun rol bij de ontwikkeling van deze industrie.

Jubithana bedankte voor de onuitputtelijke inzet van de volksvertegenwoordiging om te komen tot een goed wetsproduct. Hij vroeg zich af wat overgehouden is aan bauxiet in 99 jaar. Terwijl er gewacht wordt op de Final Investment Decision van de olie- en gassector, is een eigen FID getekend nu met de toerismewetten, voerde de bewindsman aan. De natuurlijke hulpbronnen van het land worden niet weggegeven. Suriname is voor 93% groen. Het gaat volgens de minister om de groene Eldorado, waarbij verschillende culturen worden samengevoegd. Toerisme zal nu naar een hoger niveau worden getild.

De commissie van rapporteurs is tevreden met het bereikte resultaat. Nu moeten de wetten snel worden afgekondigd en diverse plannen verder worden uitgewerkt. Het kader is er waarbinnen de sector verder kan worden ontwikkeld. De randvoorwaarden, waaronder veiligheid, milieu, de rechten van Inheemsen en Tribale volkeren, zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de industrie. Er is in elk geval een breed draagvlak voor de wetten.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April