Naambord onthuld voor Covid-19 monument
04 Apr 2023, 07:38
foto
Voorzitter van de stichting, Anwar Moenne (links) bij het naambord van het monument dat achter Academisch Ziekenhuis Paramaribo aan de Flustraat zal verrijzen. Het monument wordt 3 meter hoog. Kunstenaar Rahied Abdoel (rechts).


Voorzitter Anwar Moenne van de Stichting voor Covid Slachtoffers en enkele bestuursleden, hebben maandag een bord onthuld aan de Flustraat. In oktober moet daar een monument komen om slachtoffers van Covid-19 te herdenken. Het monument wordt vervaardigd door kunstenaar Rahied Abdoel. Beide bestuursleden van de stichting hebben hun moeder verloren aan Covid. Zij willen daarom dat mensen die ook dierbaren verloren hebben aan deze ziekte, een plek hebben om hen te gedenken.

"Deze ziekte heeft het bewijs geleverd dat ze geen rekening houdt met leeftijd, ras, geloof, status enzovoorts. Het naambord is onthuld op 3 april, want toen is de eerste persoon in Suriname overleden aan Covid-19. Intussen zijn ruim 1.400 personen in Suriname overleden aan deze ernstige longziekte. In sommige gezinnen zijn meerdere personen overleden. Anderen die ook positief getest waren en in ziekenhuis lagen, konden hun dierbaren niet eens de laatste eer bewijzen.


Het Covid-monument wordt een afbeelding waarop mensen die slachtoffer zijn geworden, worden gesymboliseerd. Het platform wordt een pentagram als symbool voor de vijf grootste bevolkingsgroepen. Tevens worden hierdoor ook de vijf elementen waarmee de mens is opgebouwd, gesymboliseerd. Vijf nabestaanden zullen hun hand reiken naar hun geliefden die uit hun leven zijn weggerukt. Het Covid-virus zal eveneens worden uitgebeeld. Een traan zal de pijn weergeven van het verlies van geliefden. Moenne merkt op dat er zorgvuldig is nagedacht over wat het monument moet uitbeelden.

In het bestuur van de stichting hebben verder zitting: Natanaël Filemon (ondervoorzitter), Migalda Kolf (secretaris), Jairon da Silva Martins (penningmeester) en de leden zijn: Ramon Jawalapersad, Jurgen Lee, Rahied Abdoel en Mike Nerkust. Er is al toestemming gegeven voor het plaatsen van het monument bij de rotonde aan de Flustraat. Diverse instanties hebben hun ondersteuning toegezegd.
Advertenties

Thursday 02 May
Wednesday 01 May