14 militaire tuchtrechters afgeleverd door IDO
31 Mar 2023, 08:44
foto
De eerste groep van 14 militaire tuchtrechters is afgeleverd door het IDO. Tucht is een belangrijk instrument binnen de defensieorganisatie. (Foto: Defensie)


Het Instituut voor Defensie Opleidingen (IDO) heeft de eerste groep van 14 militaire tuchtrechters afgeleverd. Met het in ontvangst nemen van hun certificaten zijn de kennis en vaardigheden tot straffen bevoegde/beklagmeerdere verder aangescherpt voor een professionelere uitvoering van een adequaat tuchtproces.

“Het is voor ons een markante dag, omdat deze cursus 30 jaar terug voor het laatst is gedraaid binnen de defensieorganisatie. Al die tijd daarvoor hebben we het moeten doen met alleen praktijkoverdracht. Ervaring is ook nooit genoeg. Ook de theoretische uitgangspunten vormen de basis”, zegt kolonel Justus Hew A Kee, commandant van het IDO bij de afsluiting van de Tuchtrechterscursus voor de militairen van klas 23-01.

De IDO-commandant stelt dat tucht het belangrijkste instrument is binnen de defensieorganisatie, omdat het bestaat om de discipline van de militair te waarborgen. Deze discipline is nodig om operaties en uitvoeringen zo goed mogelijk te doen. “Niet alleen om gehoorzaam te zijn, maar ook volgzaam te zijn. Dus als je de tucht niet goed kan toepassen binnen de organisatie, dan zal die organisatie gedoemd zijn om niet tot de juiste potentie te komen”,  stelde kolonel Hew A Kee.

Hoofdinstructeur van deze cursus, kolonel Glenn Sedney, merkte op dat hij voor een klas heeft gestaan die niet daar aanwezig was met een schrift of laptop om aantekeningen te maken, meldt Defensie. “Maar er is actief deelgenomen. Het was een interactie en er zijn bijzondere vragen gesteld. Het gaat om mensen die uit de praktijk zijn en heel veel praktijkervaring naar voren hebben gebracht”.

De bevelhebber van het Nationaal Leger, kolonel Werner Kioe A Sen, benadrukte dat het nodig was om te komen tot het punt van standaardisering van de toepassing van de tuchtrecht. Voorheen moesten officieren deze ervaring on the job leren, waardoor elke persoon op basis van zijn eigen perceptie handelde. “Met deze standaardisatie hebben we kunnen bereiken dat wij allemaal één taal spreken”.
Advertenties

Friday 21 June
Thursday 20 June