Santokhi: Militairen hier voor jungletraining en niks anders
29 Mar 2023, 06:42
foto
Minister Krishna Mathoera van Defensie en bevelhebber Werner Kioe A Sen nemen een grote sleutel in ontvangst van de Nederlandse commandant Jan Hut. (Foto's: René Gompers)


Er doen ruim 200 Nederlandse, 60 Surinaamse en 4 Amerikaanse militairen mee aan de jungletrainingen in de Ayoko Kazerne in het district Para. President Chan Santokhi, heeft bij de openingsceremonie dinsdag, benadrukt dat het grote aantal  buitenlandse militairen er niet is om de regering te helpen bij demonstraties en ook niet om bepaalde mensen met 'mega strafbare feiten' aan te houden. Al vanaf begin maart zijn er trainingsactiviteiten geweest. Het evenement duurt tot eind mei.

Tijdens de toespraken - van Santokhi, minister Krishna Mathoera van Defensie en de Nederlandse commandant Jan Hut- is benadrukt dat de jungletrainingen onderdeel zijn van de herstelde relatie tussen beide landen. Het gaat om uitwisseling van kennis en kunde. Onder andere leren de buitenlandse militairen van de Surinaamse hoe te overleven in de jungle, de Surinaamse leren ook nieuwe (gevechts)technieken en tactieken bij.

"Legers zijn niet meer alleen verantwoordelijk voor de klassieke dreigingen," merkt Santokhi op. "Legers zijn er ook om ondersteuning te geven aan de internationale rechtsorde, om samen met de civiele autoriteiten de rechtsstaat te verdedigen, om grensoverschrijdende vraagstukken aan te pakken."


Santokhi haalt de commotie die op social media was ontstaan toen de Nederlandse militairen waren geland. "De social media machine in Suriname draait perfect, dat kan ik wel zeggen," merkt hij op.  "Een van de berichten was dat de regering bijstand ingeroepen had van het Nederlands leger om te zorgen dat er geen demonstraties gevoerd zouden worden. Bijstand voor orde handhaving. Nog gekker was het tweede bericht. Het kwam als een zorg dat het Nederlandse leger hier was om bepaalde personen aan te houden in bepaalde mega strafbare feiten. Mijne mensen, niets is minder waar."

Santokhi: "Het leger van Nederland is hier om met het Surinaamse leger te trainen, te oefenen, elkaar te ondersteunen, vertrouwen te creëren. Oorlogen worden niet gevoerd door één leger maar een collectief. Er moet een goede understanding zijn, een hoog moreel. Er worden vaardigheden geleerd, er wordt een basis van vertrouwen gecreëerd als we een collectieve strijd wensen te leveren tegen grensoverschrijdende vraagstukken."

Na de toespraken is een grote sleutel overhandigd aan minister Mathoera; symbool voor het in ontvangst nemen van 7 4-tonner trucks. Al de tonners beschikken over een systeem waardoor passagiers veilig vervoerd kunnen worden. Nederland heeft naast de 7 voertuigen ook reserve onderdelen en onderhoudspakketten gedoneerd.
Advertenties

Friday 21 June
Thursday 20 June