Vijf planeten staan in een rij aan de nachtelijke hemel
27 Mar 2023, 20:52
foto
Jupiter, Venus, de maan en Mars zouden allemaal goed zichtbaar moeten zijn, maar Uranus en Mercurius zijn misschien een grotere uitdaging. (Getty Images)


Mercurius, Jupiter, Venus, Uranus, Mars en de Maan vormden vandaag, maandag, een boog langs de avondhemel, waarvan sommige met het blote oog zichtbaar waren. Dit wordt vaak "een planetaire parade" genoemd en was zichtbaar na zonsondergang in het westen.

Een goed zicht op de horizon en een heldere hemel boden de meeste kans om de uitlijning te zien.

Afgelopen zomer kwamen Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus samen in een zeldzame planetaire conjunctie.

De beste kans om de planeten op maandag te spotten was ver weg van felle stadslichten, ergens met een duidelijk, onbelemmerd zicht.

Je moest vroeg in de avond observeren omdat Mercurius en Jupiter snel achter de horizon verdwenen.

Enkele van de beste uitzichten waren vanuit de noordelijke delen van Schotland en de eilanden vanwege de heldere lucht.

Professor Catherine Heymans, Royal Astronoom voor Schotland, bekeek het spektakel vanaf het Portobello-strand in Edinburgh.

"Planeten spotten op een kristalheldere nacht samen met zoveel andere planetaire parade-enthousiastelingen was een absoluut genot!" zei ze tegen de BBC.

Astronoom Jake Foster van Royal Observatory Greenwich zei dat dergelijke uitlijningen heel specifiek waren voor ons perspectief vanaf de aarde. "De planeten zijn op dit moment niet uitgelijnd, ze zijn allemaal verspreid over het zonnestelsel, maar vanuit ons perspectief komen ze af en toe zo dicht bij elkaar aan de hemel dat we er nogal wat kunnen zien," zei hij.


Advertenties

Saturday 18 May
Friday 17 May
Thursday 16 May