Suriname doet mee aan 1e FRC Robotics Regional
24 Mar, 15:30
foto
Het Robotics Team van Suriname bij vertrek naar de Verenigde Staten van Amerika. (Foto: Stichting Young Help Suriname)


Na 6 jaren deelname aan de FIRST Global (Robotics) Challenge is Surinames Robotics Team gereed voor zijn 1e Regional Challenge: For Inspiration & Recognition of Science and Technology (FIRST) Robotics Challenge. De FRC vindt plaats in Tallahassee, de hoofdplaats van Florida en wordt gehouden van 23-26 maart. Met deze stap wil Stichting Young Help Suriname het ontstaan van meerdere Robotics Teams in Suriname aansporen en faciliteren.

Bij de eerdere deelnames (FIRST Global Robotics Challenges) mocht vanwege het ‘Olympic style’ karakter slechts één  team uit een land deelnemen aan de Coopetition (Cooperative competition). "Hoewel de regionals er tientallen jaren eerder bestonden dan de Global Challenge, heeft het toch even geduurd voordat wij onszelf ready genoeg achtten", zegt teammanager Ashna Mahepal.

"De onderdelen bij de FRC zijn zwaarwichtiger en de componenten ook redelijk complexer. Waar je bij FGC met een team van 5-6 aan je robot kon werken, is er vaker aangegeven door ‘oudere’ teams, dat je een kleine leger nodig hebt bij FRC. Zij kunnen gebruik maken van het reeds opgezet netwerk van mogelijkheden om jonge Surinamers nationaal tot elkaar te brengen en internationaal met elkaar te verbinden."
 
De Stichting heeft na rekrutering uit haar STEM Learning Club een selectie gedaan van studenten, die vorig jaar met de ondersteuning van diverse sponsoren afreisden naar Geneva om deel te nemen aan de global Challenge. Dit jaar is uit de 2e cohort STEM Club een selectie gemaakt voor representatie in Surinames 1e regional.  
 
Surinames FRC Rookie team, dat afreist bestaat uit:
Aryan Sewdin – OS SGS Livorno
Gyan Doerdjan - AHAA Vrije Atheneum
Joshua van Leeuwaarde - Lyceum II
Ishan Sloote - FTeW, Electrotechniek
Joel Naarendorp - UNASAT
Swastika Ghisaidoobe- FTeW, Wertktuigbouwkunde.

De lead technical mentor is Ayan Jhagroe, 3e jaars Werktuigbouwkunde student op Adek/FTeW en de teammanager is Ashna Mahepal. Leden van het team, die niet afreizen zijn lead programming mentor Shayant Sital, Technical advisor Danny Lachman, team support Youri Karijopawiro. Verder hebben diverse vrijwilligers ondersteund met belangrijke rand werkzaamheden aan de robot waarbij oefenveld, robot travel box, robot bumpers, bescherming constructies etc.
 
Lokaal heeft de stichting het Helping Youth Progress in Education Project in uitvoering i.s.m. o.a. het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en The Back Lot Foundation. Middels Learning Clubs (Entrepreneurship Club, STEM Club en Leadership clubs) als extracurriculaire activiteit voor jongeren tussen 15-19 jaar worden hen essentiële vaardigheden op de 3 vlakken bijgebracht alsook inspiratie middels inhouse- challenges, deelname aan o.a. Robotics competities in binnen en buitenland.  

Ondanks de moeilijke financiële tijden, zijn diverse bedrijven uit de private sector alsook individuen en associaties bereid gevonden om te investeren in de deelname van onze jongeren, zegt Mahepal.
Advertenties

Sunday 03 March
Saturday 02 March
Friday 01 March