Wisselkoers bereikt magische grens van SRD 35 voor de US$
18 Mar, 00:56
foto


De wisselkoers, zoals genoteerd door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft vrijdag de magische grens van SRD 35 voor de US-dollar bereikt. Diverse cambio's en bedrijven hanteren al een koers van SRD 37 voor de US-dollar. Voor een euro moet ruim SRD 37 worden neergeteld. Deze verontrustende ontwikkeling betekent dat de prijzen in de winkels en diensten verder omhoog zullen gaan en de SRD nog meer in waarde daalt.

Zolang de wisselkoers niet stabiliseert, zullen de prijzen blijven stijgen. Mensen die hun boodschappen moeten doen, houden bij elk winkelbezoek hun hart vast. Vanaf maart vorig jaar is de wisselkoers van SRD 20 naar SRD 35 gestegen voor de US-dollar met alle gevolgen van dien.

Veel mensen, onder wie leerkrachten en studenten, kunnen zich geen internet meer permitteren. Door de toename van de koers, stijgt elke maand de prijs van ADSL. Samen met btw wordt tussen de SRD 700 tot SRD 900 per maand betaald aan internet, zonder dat met de vaste lijn wordt gebeld. Sinds oktober vorig jaar zijn vaste internetkosten gegaan van SRD 512 naar SRD 783.

President Chan Santokhi heeft een platform benoemd waarin zitting hebben banken, cambio's, importeurs en andere betrokkenen uit de sector. De bedoeling was dat gezamenlijk geprobeerd zou worden om de koers te stabiliseren. Tot nu toe is dit doel niet bereikt. Integendeel blijft de nationale munt devalueren.
Advertenties

Wednesday 29 November
Tuesday 28 November
Monday 27 November