TotalEnergies: Besluit olie-ontwikkeling Suriname tegen juni
02 Mar 2023, 10:44
foto
Patrick Pouyanné, voorzitter en Chief Executive Officer (CEO), van TotalEnergies SE.


Tegen medio 2023 verwacht TotalEnergies SE, operator in Block 58, de gewenste geschatte middelen te bevestigen om de productie voor de kust van Suriname op gang te brengen. Dat heeft Patrick Pouyanné, voorzitter en Chief Executive Officer (CEO) van de multinational aangekondigd.

Het besluit zou kunnen leiden tot een nieuwe vertraging van de langverwachte definitieve investeringsbeslissing (FID).

"We hebben in ieder geval de eerste oliepool van een potentieel project – de helft daarvan is bevestigd. We boren putten op de Krabdagu-ontdekking, twee putten, denk ik." Hij voegde eraan toe dat ze ook versneld bezig zijn met de operaties. "En ik hoop dat we tegen het midden van het jaar kunnen bevestigen dat we de oliepool hebben waarnaar we op zoek zijn in Suriname." Pouyanné sprak tot investeerders tijdens de dividendbijeenkomst van Total.

Total en partner APA Corporation hadden in 2020 de eerste commerciële ontdekking gedaan. Sindsdien zijn er nog vier commerciële ontdekkingen gedaan. Maar van de huidige ontwikkelingen beschreef Pouyanné Suriname als "een beetje complexer".

Het bedrijf had problemen ondervonden met het begrijpen van de ontdekte reservoirs en een discrepantie tussen de seismische gegevens en de resultaten van de afbakeningsputten.

Onlangs behaalde het bedrijf positieve resultaten na het succesvol boren en uitvoeren van stromingstesten bij de Sapakara South-2 (SPS-2) taxatieput. Het was de tweede taxatieput om de eerder aangekondigde ontdekking te testen. De put bevindt zich ongeveer 4,6 kilometer ten zuiden van de Sapakara South-1 (SPS-1) taxatieput.

SPS-2 stuitte op ongeveer 36 meter netto olie in een hoogwaardig Campano-Maastrichtiaans reservoir. Gegevens verzameld uit de stroomtest en de daaropvolgende drukopbouw wezen op incrementele aangesloten bronnen van meer dan 200 miljoen vaten olie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May