Nationale Dialoog: Onderwijsveld haalt opnieuw pijnpunten aan
27 Feb 2023, 00:02
foto
President Chan Santokhi in gesprek met COL-bestuursleden.


Er moet niet alleen over beleidsombuiging worden gesproken, tijdens de gesprekken die president Chan Santokhi voert  in het kader van de Nationale Dialoog. Hugo Blanker, voorzitter van de Confederatie voor Organisaties van Landsdienaren (COL) vindt dat ook over morele herbewapening moet worden gesproken. Santokhi heeft met een deel van de regering verschillende organisaties zondag aangehoord.

"Heel veel dingen die vanuit het kabinet worden gedaan, hebben te maken met morele herbewapening", zegt Blanker. Hij verwacht ook niet dat alle zaken morgen al worden aangepakt. "Maar er moet een nationale aanpak komen", vindt hij eraan toevoegend dat heel veel zaken een nationale benadering nodig hebben.

De COL-voorman heeft tijdens zijn gesprek met het staatshoofd gevraagd om effectieve vorming en training van jongeren en volwassenen. Hij vindt dat de overheid zich wat meer verantwoordelijkheden moet toemeten als het gaat om de vorming en het stimuleren van buurthuizen.

Reshma Mangre wil dat de bonden die zij voorzit, ook in het Tripartiet Overleg worden opgenomen. Zij is voorzitter van de Bond van Leraren en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (BvL/ALS). President Santokhi heeft de organisaties erop gewezen dat de incidenten van 17 februari 2023 zich nooit meer mogen herhalen. Volgens hem heeft de regering een duidelijk signaal gekregen en wil zij daarom een goed en duurzaam beleid ontwikkelen.

Mangre heeft erop gewezen dat de BvL/ALS onlangs het werk twee dagen heeft neergelegd en dat zij niet hebben meegedaan aan de straatacties. Ze heeft aandacht gevraagd voor de brandstofprijzen, koersstijgingen en prijsverhogingen. De bondsvoorzitter heeft opgemerkt dat voorkomen moet worden dat het verhogen van het minimumloon voor scheve verhogingen gaat zorgen in salarissen wanneer het aankomt op onderwijsgevenden.

In het gesprek met president Santokhi heeft de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols) erop gewezen dat haar leden in een vrije val zijn geraakt, mede door de brandstofprijsverhogingen en ander kostenverhogende maatregelen. Het staatshoofd werd eraan herinnerd dat de Fols vorig jaar concrete voorstellen voor lotsverbetering van haar leden aan het Onderhandelingsorgaan van de overheid heeft gedaan. Er is volgens de organisatie echter helemaal geen vooruitgang geboekt, wat de Fols ertoe bracht om in november een eendaagse actie te voeren.

Er is duidelijk gemaakt dat de Fols niet graag de hiërarchische weg verlaat, maar dat de belangen wel worden behartigd wanneer de leden zich tot de vicepresident wenden. De organisatie ziet graag dat onder andere de kledingtoelage van haar leden wordt uitbetaald en dat er schot komt in de perceelaanvragen die de Fols heeft gedaan voor haar leden.

Ook de BvL/ALS heeft aandacht gevraagd voor bouwpercelen voor zijn leden. De verlanglijstje is voltooid met pensioenen van de leerkrachten en vernieuwingen binnen het onderwijs.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April