Van Dijk-Silos: Rc gebruikt vervallen wet in zaak 'Pakittow'
23 Feb 2023, 00:00
foto
De rechter-commissaris heeft de vervallen wet Uitzonderingstoestand meegenomen in zijn overwegingen om Stephano 'Pakittow' Biervliet in Santo Boma te houden.


Jurist Jennifer van Dijk-Silos staat er perplex van dat rechter-commissaris (rc) Roy Elgin nog verwijst naar de vervallen wet Uitzonderingstoestand Covid 19 SB 2020 in zijn beschikking waarin hij beslist dat Stephano 'Pakitow' Biervliet niet in vrijheid wordt gesteld. "Die wet bestaat niet meer en ook de wet van 6 februari 2021 is reeds vervallen", benadrukt de jurist tegenover Starnieuws. "Een wet die vervallen is kan niet als overweging gebruikt worden om iemand langer vast te houden", onderstreept ze. Van Dijk-Silos meent dat de rechterlijke macht ook gecorrumpeerd is.

Pakittow heeft opgeroepen voor een vreedzaam protest, stelt Van Dijk-Silos. De massa die aanwezig was is met traangas en scherpe kogels uiteen gejaagd. Zo ga je volgens de ex-minister van Justitie & Politie niet om met demonstranten. Dit is in strijd met alle internationale verdragen en de grondwet. De rechtsstaat heeft volgens haar een deuk gekregen. De veiligheidsdiensten waren niet in staat om de zaak in goede banen te leiden. De personen die andere bedoelingen hadden, zijn juist de binnenstad ingejaagd zonder dat er politie daar was. Kwetsbare ondernemers zijn het slachtoffer geworden. "De Staat heeft dit in de hand gewerkt. Dit is een dieptepunt. De veiligheidsdiensten hebben gefaald".

Van Dijk-Silos stelt dat Pakittow niet de leiding had van de plunderingen en vernielingen. Hij was ook niet daar. Zij snapt niet waarom de leider van de protestactie langer wordt vastgehouden. De rc heeft niet eens overwogen of er vluchtgevaar bestaat. Er wordt een vervallen wet die niks te maken heeft met een vreedzaam protest gebruikt om Pakittow vast te houden. Ook al zijn er andere wetsartikelen aangehaald, maar de vervallen wet had nooit gebruikt mogen worden. "Er wordt wetteloosheid toegepast. Er is geen respect voor de wetgeving. De rechterlijke macht stoort zich niet aan wet en recht", stelt Van Dijk-Silos.

De president, vicepresident, ministers van Justitie & Politie, Defensie en veiligheidsinstituten zijn aan het woord geweest sinds 17 februari. Daarbij is ook expliciet verboden om vreedzaam te protesteren. Dit is in strijd met alle internationale verdragen en de grondwet, betoogt Van Dijk-Silos. Het wordt volgens haar tijd om internationale organisaties in te schakelen. In ieder geval hebben de advocaten van Pakittow aangekondigd dat zij beroep zullen aantekenen tegen de beslissing van de rc, want dit mag niet worden geaccepteerd, benadrukt Van Dijk-Silos.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May