Etnel: Ik ben geen oker en ik slijm niet
Etnel diende Jogi van repliek en zei dat zij volksvertegenwoordiger is en dat zij haar stem zal laten horen voor de samenleving, ongeacht waar zij staat. Etnel erkende dat de NPS deelneemt in de regering, maar dat de begroting van de twee ministeries belachelijk is ten opzichte van dat van het Kabinet van de President. “Ik ben geen hielenlikker. De NPS weet wat ze heeft aan Etnel en het volk weet ook wat ze heeft aan Etnel. Ik ben hier om het volk te vertegenwoordigen. Ik ben geen oker en ik slijm niet”. Op de opmerking van Melvin Bouva (NDP) dat hij uitkijkt naar hoe zij zal stemmen, zei Etnel dat ze zich heeft onthouden van stemmen bij de vorige begroting.
Etnel legde in haar betoog vooral de nadruk op hoeveel bepaalde belastingen en overheidsbedrijven de Staat opleveren. Zij noemde de bedragen op enkele na, belachelijk. Zij keurde het resoluut af dat op de begroting van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen nergens te lezen is hoeveel de Staat verdient aan EBS, maar dat de regering voornemens is de subsidie af te bouwen. Zij is de mening toegedaan dat de regering niet om meer middelen kan vragen als niet duidelijk is hoeveel de staat binnenkrijgt van dit bedrijf. Als er geen duidelijkheid komt, riep Etnel de burgers op kracht bij te zetten bij hun protesten tegen de subsidie afbouw.
Zo brengt vermogensbelasting maar SRD 8 miljoen op per jaar, terwijl er heel veel Surinamers zijn die vermogend zijn. Huurwaardebelasting levert maar SRD 7 miljoen op, terwijl alle panden in Suriname in US-dollars verhuurd worden. Overige inkomsten uit overheidsbedrijven en diensten leveren slechts SRD 121.000 op behalve EBS en Staatsolie. “Dan kunnen we die per direct allemaal sluiten. Wat moeten we met dit geld doen? Hiervoor werken we zo hard? Btw gaat van SRD 6 miljard naar SRD 5 miljard op jaarbasis. Is dat wat ons land waard is?”, vroeg Etnel. De overheidswaterleidingsbedrijven leveren de staat slechts SRD 5.000 op. De overheid elektrische bedrijven leveren maar SRD 3.000, maar nergens in de begroting is een begroting van SWM en EBS te vinden. Dit, terwijl voor watervoorziening SRD 318 miljoen en SRD 468 miljoen voor energievoorziening wordt gevraagd.
“Nergens zien we wat EBS opbrengt, maar we moeten wel lonen en salarissen van de mensen goedkeuren. Ordening goudsector is ook nergens op de begroting te vinden”. Alleen Staatsolie brengt SRD 5 miljard aan dividend op, maar Etnel wilde weten of het meer is. Bij LVV leveren de visvergunning slechts SRD 25 miljoen op, terwijl de vergunningen niet in SRD worden onderverhuurd. Slacht- en keuringsgelden brengen slechts SRD 5 miljoen op, terwijl burgers elke dag meer moeten betalen voor vlees. Slechts SRD 27 miljoen wordt binnengehaald aan retributies van hout, terwijl alle hout wordt weggedragen. Grondhuur brengt nauwelijks SRD 20 miljoen op, terwijl de staat grootgrondbezitter is.
Etnel wees op de vele subsidies die vanaf 2016 zijn afgebouwd en die deze regering verder heeft voortgezet. Zij haalde aan hoe de regering voornemens is bepaalde zaken uit te voeren, maar dat op de begroting weinig tot geen middelen zijn opgenomen. Etnel wees de regering erop dat zij praat over bezuiniging, maar dat de begroting van het kabinet van de president gaat van SRD 280 miljoen naar SRD 300 miljoen. Het kabinet van de vicepresident gaat van SRD 55 miljoen naar SRD 80 miljoen. Het gebruik van goederen en diensten voor het kabinet van de president gaat van SRD 141 miljoen naar SRD 156 miljoen. Etnel hekelde het feit dat E-government SRD 40 miljoen krijgt, terwijl het systeem zo traag is. “Wat wanen de president en de vicepresident zich dat zij voor een miljard aan lonen en salarissen begroten?”, vroeg Etnel.
Vandaag
-
08:48
Delegatie Israël naar Qatar ondanks geschil over staakt-het-vuren
-
06:51
Champions League of hulpbronnenvloek?
-
04:53
Onweer dient zich al vroeg aan op deze zondag
-
02:55
BRICS bereikt akkoord over gezamenlijke verklaring voor top in Rio
-
00:57
CV Rusland: Man van beleid, integriteit en bruggenbouwer
-
00:01
Simons schrijft geschiedenis als eerste vrouwelijke Surinaamse president
Gisteren
- Politiebericht over 67-jarige vrouw omgekomen bij brand
- Caricom boekt vooruitgang met regionale voedselzekerheid
- Structurele steun voor leerstoornissen in onderwijs
- Dalai Lama: 'Ik wil nog 40 jaar leven'
- Vrouwen Magenta tonen kracht via vakopleiding
- De eerste vrouwelijke president van Suriname
- Petronas start morgen boorcampagne in Blok 52
- Bejaardentehuis getroffen door brand: Vrouw komt om het leven
- Newmont: Reductie personeel te Merian deel van kostenbeheersing
- Personeel FVO eist cao-onderhandelingen: Leiding wijst op dienstweigering
- Ook op deze zaterdag dienen zich onweersbuien aan
- Oude handelsstad van 3.500 jaar oud ontdekt in Peru
- 169 bloeddonoren gehuldigd in Congreshal
- Simons eerste vrouwelijke president; symboliek, verwachtingen en werkelijkheid
Eergisteren
- EZ traint jonge ondernemers in duurzame landbouw
- Caricom viert 52 jaar samenwerking en veerkracht
- VS en Suriname herbevestigen gedeelde waarden van vrijheid en democratie
- Dode bij aanrijding Welgedacht B-weg
- Rusland zet op grote schaal chemische wapens in Oekraïne in
- Twee brandkasten buitgemaakt bij overval op woning
- Menselijke resten aangetroffen op goudnederzetting in Brokopondo
- OM eist 7 jaar cel voor voorbereiden landing drugsvliegtuig in Pusugrunu
- Het belang van het project Van 't Hogerhuysstraat
- Militair beschuldigd van overtreden Wet Verdovende Middelen
- Veel zon, maar ook onweersbuien in de middag
- Diplomatieke spanning tussen VS en Colombia escaleert
- Deken Fraenk vraagt autoriteiten om invulling Constitutioneel Hof
- Politiek pad nu geplaveid; de economische weg ligt vol valkuilen