Assembleelid Patricia Etnel maandag in De Nationale Assemblee.
Patricia Etnel (NPS) heeft maandag fel kritiek geleverd op de begroting van de regering. Zij leverde vooral kritiek op de inkomsten die de Staat binnenkrijgt van overheidsbedrijven en de afbouw van de subsidies. Dit was aanleiding voor Mahinder Jogi (waarnemend fractieleider VHP) om aan te halen dat niemand verplicht is om de regering te ondersteunen. Niemand is verplicht oppositie of coalitie te voeren, maar dat het betoog op een goede manier gevoerd moet worden. Jogi merkte op dat twee ministers van de NPS in de regering zitten en wilde weten wat hun positie is na het betoog van Etnel. “We kunnen in de coalitie zitten of in oppositie. We moeten niet als het ons goed uitkomt parasiteren in coalitie en wanneer niet, dan afgeven op de president of vicepresident”, stelde Jogi en vroeg iedereen haar positie te bepalen.
Etnel diende Jogi van repliek en zei dat zij volksvertegenwoordiger is en dat zij haar stem zal laten horen voor de samenleving, ongeacht waar zij staat. Etnel erkende dat de NPS deelneemt in de regering, maar dat de begroting van de twee ministeries belachelijk is ten opzichte van dat van het Kabinet van de President. “Ik ben geen hielenlikker. De NPS weet wat ze heeft aan Etnel en het volk weet ook wat ze heeft aan Etnel. Ik ben hier om het volk te vertegenwoordigen. Ik ben geen oker en ik slijm niet”. Op de opmerking van Melvin Bouva (NDP) dat hij uitkijkt naar hoe zij zal stemmen, zei Etnel dat ze zich heeft onthouden van stemmen bij de vorige begroting.
Etnel legde in haar betoog vooral de nadruk op hoeveel bepaalde belastingen en overheidsbedrijven de Staat opleveren. Zij noemde de bedragen op enkele na, belachelijk. Zij keurde het resoluut af dat op de begroting van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen nergens te lezen is hoeveel de Staat verdient aan EBS, maar dat de regering voornemens is de subsidie af te bouwen. Zij is de mening toegedaan dat de regering niet om meer middelen kan vragen als niet duidelijk is hoeveel de staat binnenkrijgt van dit bedrijf. Als er geen duidelijkheid komt, riep Etnel de burgers op kracht bij te zetten bij hun protesten tegen de subsidie afbouw.
Zo brengt vermogensbelasting maar SRD 8 miljoen op per jaar, terwijl er heel veel Surinamers zijn die vermogend zijn. Huurwaardebelasting levert maar SRD 7 miljoen op, terwijl alle panden in Suriname in US-dollars verhuurd worden. Overige inkomsten uit overheidsbedrijven en diensten leveren slechts SRD 121.000 op behalve EBS en Staatsolie. “Dan kunnen we die per direct allemaal sluiten. Wat moeten we met dit geld doen? Hiervoor werken we zo hard? Btw gaat van SRD 6 miljard naar SRD 5 miljard op jaarbasis. Is dat wat ons land waard is?”, vroeg Etnel. De overheidswaterleidingsbedrijven leveren de staat slechts SRD 5.000 op. De overheid elektrische bedrijven leveren maar SRD 3.000, maar nergens in de begroting is een begroting van SWM en EBS te vinden. Dit, terwijl voor watervoorziening SRD 318 miljoen en SRD 468 miljoen voor energievoorziening wordt gevraagd.
“Nergens zien we wat EBS opbrengt, maar we moeten wel lonen en salarissen van de mensen goedkeuren. Ordening goudsector is ook nergens op de begroting te vinden”. Alleen Staatsolie brengt SRD 5 miljard aan dividend op, maar Etnel wilde weten of het meer is. Bij LVV leveren de visvergunning slechts SRD 25 miljoen op, terwijl de vergunningen niet in SRD worden onderverhuurd. Slacht- en keuringsgelden brengen slechts SRD 5 miljoen op, terwijl burgers elke dag meer moeten betalen voor vlees. Slechts SRD 27 miljoen wordt binnengehaald aan retributies van hout, terwijl alle hout wordt weggedragen. Grondhuur brengt nauwelijks SRD 20 miljoen op, terwijl de staat grootgrondbezitter is.
Etnel wees op de vele subsidies die vanaf 2016 zijn afgebouwd en die deze regering verder heeft voortgezet. Zij haalde aan hoe de regering voornemens is bepaalde zaken uit te voeren, maar dat op de begroting weinig tot geen middelen zijn opgenomen. Etnel wees de regering erop dat zij praat over bezuiniging, maar dat de begroting van het kabinet van de president gaat van SRD 280 miljoen naar SRD 300 miljoen. Het kabinet van de vicepresident gaat van SRD 55 miljoen naar SRD 80 miljoen. Het gebruik van goederen en diensten voor het kabinet van de president gaat van SRD 141 miljoen naar SRD 156 miljoen. Etnel hekelde het feit dat E-government SRD 40 miljoen krijgt, terwijl het systeem zo traag is. “Wat wanen de president en de vicepresident zich dat zij voor een miljard aan lonen en salarissen begroten?”, vroeg Etnel.
Het Assembleelid stelde dat er niet juist begroot wordt. Volgens de Comptabiliteitswet moet gedecentraliseerd begroot worden. Suriname kan volgens Etnel alleen tot ontwikkeling komen als afgestapt wordt van de verkokeringspolitiek en te gaan richting een geïntegreerde benadering van het beleid. Ook deed zij voorstellen hoe de regering kan bezuinigen door posten van het kabinet van de president af te slanken en te kijken naar de belasting-, goud-, hout- en energieopbrengsten.