Deze bagger gaat Suriname veel opleveren
10 Feb 2023, 08:41
foto


In een column staat vaak de nodige bagger. Het is namelijk de bedoeling dat het een beetje prikkelt, en dat het mensen tot denken aanzet. Dat gebeurt zeker. Zo is het geen toeval dat Louis van Gaal niet als bondscoach van België heeft getekend. En ook mijn laatste ingezonden artikel over defensie heeft me flink wat reacties opgeleverd. En zit deze tekst ook weer vol met bagger? Ja.

Onlangs was de oplevering van de eerste fase van het baggerproject Surinamerivier. Meteen ging ook de tweede fase van start. Er komt nog een derde fase, studies met betrekking tot deze derde fase zijn inmiddels begonnen. Het doel is om tot een vaargeul van 6,5 meter diep te komen. Dit gaat de Surinaamse economie veel opleveren. Met het oog op een intensievere vaart en om de doorvaart mogelijkheden te vergroten, is het belangrijk om de Surinamerivier dieper te maken. Het ministerie van Openbare Werken wil dat het niet alleen bij het baggerproject Surinamerivier blijft, maar dat er een complete baggerindustrie komt. Tel hier een toename van de export vanuit Suriname bij en de financiële positie van ons land zal behoorlijk gaan verbeteren.

We doen het samen
Wat ik zo mooi vind aan dit project is dat het is opgestart in PPP-verband. Dit staat voor Public Private Partnership. PPP is een samenwerkingsverband waarbij het de bedoeling is dat de overheid en de private sector samenwerken. Daarbij behouden ze hun eigen identiteit. Voor de overheid is het goed dat het land door dit soort vruchtbare projecten wordt verbeterd. En voor de private sector is het goed dat ze hieraan kunnen bijdragen en er financieel beter van worden.

En het is ontzettend belangrijk om samen op te trekken. Als overheid kan het lastig zijn om de mensen tevreden te houden. Dit soort projecten dragen bij aan een goede onderlinge band, waar Suriname als land alleen maar sterker van wordt. Zeg nu zelf: een uitgebaggerde Surinamerivier die meer schepen de kans geeft om door onze wateren te varen is toch beter dan een verbale strijd, waarbij bagger over elkaar heen wordt gestort! En dan mogen we over een aantal jaar, als de miljoenen binnenstromen, onze minister Riad Nurmohamed uitvoerig bedanken voor het mogelijk maken van dit baggerwerk.

Augustus 2023
Het is de bedoeling dat het project in augustus 2023 is afgerond. In een half jaar kan veel gebeuren. Ik hoop dat we dan nog andere mooie projecten in PPP-verband hebben opgestart. En dat iemand die in zijn leven heel wat bagger over zich heen heeft gekregen eindelijk getekend heeft. Louis mag daar ook niet te lang mee wachten, omdat eind dit jaar de kwalificatie voor het WK van 2026 gaat beginnen.

Rodney Bouterse

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May