Column: Borrelpraat no. 752
05 Feb 2023, 22:46
foto


"Beste bobbelende barrelaars…eh…barrelende babbel…., nou ja, beste sopi-broeders, hebben jullie gezien? De zoveelste liefdesverklaring tussen de Pres en de VES."
"Deze keer was toch anders, vond ik, vanwege het toeziend oog van de staats-penningmeester."
"Deze maakt geen grappen en heeft genoeg ambtelijke top ervaring om te weten wat en hoe de zaken aan te pakken."
"Hij heeft al gezegd: die subsidie op brandstof zal op korte termijn afgebouwd moeten worden."
"Maar dan wordt alles duurder, we gaan doodgaan, w’o dede ini a ollie."
"Misschien moet dat zo, want misschien rijdt men dan minder als gekken en om de haverklap fietsers, ouden van dagen en kinderen dood."
"Zelfs gebouwen worden zowat omver gereden en men rijdt zelfs de bloembak bij het presidentieel paleis omver."
"Maar tante Jenny zegt dat deze regering naar niets en niemand luistert."
"Luisterde die kliek van haar voorzitter dan zo naar mensen toen die aan de macht waren?"
"Maar vooral dankzij het florissante 'belijd' met lange ij van deze regering was de Nyangdrinipisiri bermzaal weer eens propvol met papa Zoeloewoeloe Twintig Yari Yo Bari Tralalari als ultieme trekpleister."
"Moeten we weer eens naar dat gebazel van die ouwe veroordeelde voorzitter luisteren? Die voert geen oorlog, nee, maar men voert oorlog tegen hem."
"En onze old-Indjen maakt zich niet druk om zijn gevangenneming, hij maakt zich druk om de ellende die zijn arme volk nu ondergaat."
"Tante Jenny zegt: deze regering is qua corruptie baas boven Baas."
"Daarmee erkent ze dat de vorige regering dus Baas was in corruptie."
"Natuurlijk is alles fout wat Chan en de Almighty B met S nu doet, maar wat zou de Club van Baas nu gedaan hebben om de rotzooi op te ruimen?"
"Hoeffie uit Havana terug laten komen en weer de wereld insturen om geld te lenen."
"Maar de VES heeft gelijk: de afbouw van de brandstofsubsidie moet samen met een sociaal opvangbeleid komen. De sociaal zwakkeren moeten ondersteund worden, maar hoe brengt de overheid die snel in beeld?"
"Tja, hoe? ik zou zeggen: iedereen die in zijn eigen huis woont en een eigen wagen heeft, is geen sociaal zwakkere."
"Dat is niet waterdicht."
"Je moet ergens beginnen. Fine tuning komt gaandeweg."
"Dat meer dan twee jaren lang faciliteren van allerlei diaspora, foeraspora, familyspora, kroekaspora breekt de kawolasie ChBr nu zuur op. Ze hebben zowat al hun credits verspeeld en wie lacht nu in z'n vuistje?"
"Baas Neksnofout, want die speelt nu z'n zetten een voor een, en zet z’n tjasnetten uit. Hij is momenteel de oudste, meest doorwinterde, ervaren, sluwe en doortrapte politicus."
"Maar intussen is broer Leo hoofd van ons Energiek bedrijf geworden. Dat kan toch niet?"
"Tuurlijk kan dat best; dat zie je toch aan het nieuwsitem, waar hij met een lap pangistof om de linkerschouder gedrapeerd zetel heeft genomen in de directiekamer van misschien ons meest strategische landsbedrijf."
"Zal hij die furu-vreet-n’a-pot-kliek daar te lijf kunnen gaan?"
"No problem, hij heeft als RvC-lid genoeg 'ervaring' opgedaan. Of hij streamt met ze mee, of hij stuurt een paar mindere kopstukken naar huis en de grotere boys worden dan meteen uit berekening loyaal."
"In ieder geval zal het donkere binnenland nu verlicht worden, zoals Nita dat stelt op Sterrennieuws."
"Maar zo een politiek figuur als hoofd van ons Energiek bedrijf? Dat gaat toch fout?"
"Gaat het nu goed, daar? En ben je vergeten dat tijdens een vorige, o zo integere en stabiele regering, de hoofdsponsor van een regeringspartij ook aan de top van ons stroombedrijf kwam?"
"Over wie hebt u het, meester?"
"Jullie vergeten toch zo snel in dit land! Ooit van de kleermaker Eyeshadow gehoord? Die zette zijn verkavelingsproject in het licht."
"Maar tenminste liet hij ons een Ringweg met stroomaansluiting."
"Een andere honorabele liet ons twee bruggen en een rotonde."
"Een vorige  liet ons een land vol schulden en we hulden en vulden ons in dulden, Desireetje, portemonneetje, o jeetje."
"En wat laat deze ons?"
"Een land vol bizzy-dizzy-commissies. Laatst nog een mammoet-eentje met meer dan 20 commissieleden voor het settelen van de grondenrechten van de Inheemsen."
"Maar Bieshan zegt in zijn FB-column dat sommigen schreeuwen dat Chan & Co weg moet, want hij bevoordeelt alleen coolies, dus mensen die op hem lijken."
"Da wat? Toen andere mensen die de macht hadden, tientallen jaren lang hun mensen, die op hun leken, zwaar bevoordeelden met volkswoningen, met gronden, met baantjes, met beurzen, met vergunningen, zei niemand wat."
"Dat geeft Chan & Co niet een vrijbrief dat ook te doen. En voor het merendeel worden diaspora en hieraspora coolies bevoordeeld die echt niet pinaren."
“Klopt, de duizenden arme kleine landbouwers, veetelers, vissers, boothouders, marktventers zijn er geen stap op vooruit gekomen. Integendeel, die stijgende koersen killen ook hun. Zij mopperen ook flink, maar hebben niet de cultuur om dat massaal in het openbaar uit te schreeuwen, zoals ‘die anderen’."
"Dan weer een schandaal met een illegale manager bij de Belastingsdienst die 13.000 US per maand verdient. Dat is Prenobe nummer 2."
"En dan dat gedoe met die SOL oliemaatschappij en dat weer eens in de rij staan voor benzine."
"Dit is al tientallen jaren de voorbode dat prijzen de lucht in zullen gaan. Maar we blijven maar ouwe&%#$ dat de noodzakelijke aanpassingen geen pijn mogen doen. Ook de VES durft niet keihard te stellen dat deze aanpassingen wel degelijk pijn zullen doen."
“Waarom blijven we de mensen steeds maar voor de gek houden? Waarom zeggen we hen niet eerlijk dat het pijn gaat doen? Dan kunnen ze zich erop voorbereiden. Ze gaan juist boos worden als het achteraf toch pijn blijkt te doen. Dat doet pas pijn: dat ze merken dat ze weer eens voor de gek gehouden zijn!”
“Maar willen we niet steeds voor de gek gehouden worden, omdat we bang zijn de waarheid aan te horen?”
“Zo zijn we misschien: a no tru, mi no sabi, a no mi, tapu yu sjene kokolaine.”
“Proost op wat we zijn.”
“Neks proost daarop. Proost op dat we dat juist moeten afzweren.”
 
Rappa
Advertenties

Sunday 03 March
Saturday 02 March
Friday 01 March