Jamaica gereed om soldaten en politie te sturen naar Haïti
02 Feb 2023, 04:57
foto
Premier Andrew Holness van Jamaica spreekt de 77e zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe op het hoofdkwartier van de VN op 22 september 2022. Holness zei op 31 januari 2023 dat zijn regering bereid is soldaten en politieagenten naar Haïti te sturen als onderdeel van een voorgestelde inzet van multinationale veiligheidshulp. (Foto: AP)


De premier van Jamaica zei dat zijn regering bereid is soldaten en politieagenten naar Haïti te sturen als onderdeel van een voorgestelde inzet van multinationale veiligheidshulp. De aankondiging komt een week nadat de speciale VN-gezant voor Haïti, Helen La Lime, zei dat ze hoopte dat de VN-Veiligheidsraad "positief" zou reageren op het hangende verzoek van de regering van Haïti om internationale strijdkrachten, ondanks dat de VS en Canada geen interesse tonen.

De Jamaicaanse premier Andrew Holness vertelde dinsdag aan het Huis van Afgevaardigden van het eiland dat hij Haïti wil helpen en "een terugkeer naar een redelijk niveau van stabiliteit en vrede wil ondersteunen, wat nodig zou zijn om elk inclusief, democratisch proces wortel te laten schieten".

De aankondiging lijkt de eerste keer te zijn dat een natie op het westelijke halfrond in het openbaar laarzen op de grond aanbiedt, nadat de premier van Haïti en andere topambtenaren begin oktober hadden verzocht om onmiddellijke inzet van buitenlandse troepen te midden van een verlammende brandstofbelegering die werd toegeschreven aan de machtigste bende van het land.

VN-secretaris-generaal António Guterres en La Lime hebben het pleidooi van Haïti tevergeefs gesteund.

De VN-Veiligheidsraad heeft het verzoek overwogen, maar heeft geen actie ondernomen. In plaats daarvan hebben ze ervoor gekozen om sancties op te leggen aan onder meer Jimmy Chérizier, een dominante bendeleider en voormalig politieagent die ervan wordt beschuldigd meerdere bloedbaden te hebben gepleegd.

"Het is onze indruk dat de internationale gemeenschap de urgentie van de situatie waarmee het Haïtiaanse volk wordt geconfronteerd nog niet heeft geïnventariseerd", zei Léon Charles, voormalig hoofd van de nationale politie van Haïti, woensdag tijdens een bijeenkomst van de Organisatie van Amerikaanse Staten. "Mijn land beleeft een van de moeilijkste momenten in zijn geschiedenis", zei Charles, de permanente vertegenwoordiger van Haïti bij de OAS.

Hij vergeleek de hulp die Haïti tot nu toe van de internationale gemeenschap heeft gekregen met emmers water om een woedende brand te helpen blussen, terwijl het land brandweerwagens nodig heeft die zijn uitgerust met zware brandslangen.

Ondertussen zei Holness dat Jamaica bereid is om indien nodig bilaterale steun te bieden.
"Het is onze oprechte hoop dat Haïti spoedig zijn uitdagingen zal overwinnen en een pad zal inslaan naar herstel van stabiliteit, langdurige vrede en duurzame ontwikkeling voor zijn land en volk, met de volledige steun van de internationale gemeenschap", zei hij.

Vanessa Frazier, de ambassadeur van Malta bij de Verenigde Naties en de huidige voorzitter van de Veiligheidsraad, zei dinsdag tijdens een raadsvergadering dat ze de verklaring van Jamaica verwelkomden. Ze voegde eraan toe dat het nog geen kennisgevingen van andere landen had ontvangen.

"Hopelijk zullen we dat doen, omdat we begrijpen dat deze ... multinationale veiligheidsmacht erg belangrijk is en ter plaatse nodig is om de situatie in Haïti te stabiliseren", zei ze.

Jamaica is lid van een regionaal handelsblok dat bekend staat als Caricom, dat vorige week een verklaring aflegde waarin het "alle belanghebbenden aanspoorde om samen te komen in hun zoektocht naar een consensusovereenkomst" om een einde te maken aan wat het een langdurige politieke patstelling in Haïti noemde, eraan toevoegend dat het bereid was om een bijeenkomst in het Caribisch gebied te houden om over de kwestie te praten.

Haïti werd ontdaan van alle democratisch gekozen instellingen toen de ambtstermijn van de resterende 10 senatoren begin januari afliep. Premier Ariel Henry heeft voor meer dan een jaar beloofd algemene verkiezingen te houden, maar er moet nog een voorlopige kiesraad worden gekozen, wat volgens sommige critici heeft geleid tot een de facto dictatuur.

Haïti kampt ook met niveaus van geweld die in decennia niet meer zijn gezien sinds de moord op president Jovenel Moïse in juli 2021 in zijn privéwoning, waarbij bendes nu vermoedelijk 60% van de hoofdstad van Port-au-Prince in handen hebben.

Het aantal gerapporteerde ontvoeringen steeg vorig jaar tot 1.359, een verdubbeling in vergelijking met het voorgaande jaar, en het aantal gemelde moorden steeg met een derde tot 2.183, volgens de VN.

"Dit zijn echt huiveringwekkende cijfers," zei Charles. "De situatie in Haïti is buitengewoon urgent."

De nationale politie van Haïti heeft minder dan 9.000 actieve politieagenten voor een land met meer dan 11 miljoen mensen die niet alleen te maken hebben met een piek in geweld, maar ook met toenemende armoede, wijdverbreide honger en een dodelijke cholera-uitbraak.
Advertenties