Column: Erop of eronder
19 Jan 2023, 00:59
foto


Suriname zit in groep A van de CONCACAF Nations League A. Samen met Jamaica en Mexico wordt gestreden om de twee plaatsen die rechtstreeks toegang geven tot de Gold Cup. De hekkensluiter kan zich na winst in de voorrondes, alsnog plaatsen voor dit regionaal toernooi. Na drie groepswedstrijden is Natio blijven steken op 1 competitiepunt, waardoor handhaving in League A een onmogelijke opgave lijkt, mits op 23 maart 2023 in zijn laatste groepswedstrijd tegen Mexico hier te lande, groots wordt gewonnen. Daarnaast zou Jamaica een handje moeten helpen om in diens laatste wedstrijd ook te winnen van Mexico. Gezien de theoretische machtsverhoudingen en de omstandigheid dat Natio, de twee oefenduels in Nederland daargelaten, niet meer heeft gespeeld, terwijl de tegenstander onlangs nog de eindronde van het WK heeft afgewerkt, is dit een enorme opgave.
 
Tijdens het WK is weer eens duidelijk geworden dat wedstrijden op de grasmat worden afgewerkt en dat statistieken niet allesbepalend zijn. Echter is voetbal geen gokspel waarbij je zonder een gedegen voorbereiding, toch kan hopen op winst. Het is niet nodig om een wedstrijd met angst tegemoet te treden en op basis daarvan krampachtig te verdedigen. In de ontmoeting tegen Jamaica hier te lande, had Natio de mogelijkheid om de eerste klap uit te delen, maar vanwege een verkeerde benadering is verzuimd een beter resultaat uit het vuur te slepen. Nader beschouwd was het geen wedstrijd die Natio niet in winst had kunnen omzetten, maar de aanvalslinie is onzorgvuldig omgegaan met de kansen, waardoor kostbare punten zijn verspeeld. In de heenwedstrijd te Jamaica had Natio niet veel in de melk te brokkelen en ging het duel terecht verloren. Het kon zijn dat Natio teveel bezig was met de interne perikelen van Jamaica en daardoor onvoldoende geconcentreerd was.  Er werd namelijk geroepen dat Jamaica, vanwege het conflict niet zou kunnen beschikken over een aantal sterkhouders. Deze ervaring heeft geleerd dat je moet uitgaan van de eigen kracht en niet geëngageerd moet raken bij situaties aan de zijde van de tegenstander.

Een ander leermoment in de Nations League is de behandeling die Natio heeft gehad in Mexico. Na een vermoeiende reis met lange uren op de luchthaven en andere obstakels die werden opgeworpen door de gastheer, verloor Natio de ontmoeting uiteindelijk met 3-0. De psychologische oorlogsvoering begon ruim voor de wedstrijd en alles werd uit de kast gehaald om Natio te ontregelen. Het is de hoogste tijd dat de moederorganisatie hieruit leert. Blijf correct, maar rol niet de rode loper uit voor de tegenstander die respectloos met je is omgegaan. Het is ook belangrijk om niet teveel waarde te hechten aan statistieken, want die kunnen ertoe leiden dat de spelers krampachtig gaan spelen. Natio toonde teveel respect voor haar opponent en maakte het zichzelf moeilijk in de wedstrijd, door de duels te schuwen. Het initiatief werd aanvankelijk aan de Mexicanen overgelaten, die daar dankbaar gebruik van maakten.

Na het WK heeft Mexico een trainerswissel ondergaan, dus weten we niet wat de speelwijze zal zijn. Natio zit in een proces van een trainerswissel en kan zich daardoor niet optimaal voorbereiden, terwijl voorbereiding cruciaal is om plaatsing voor de Gold Cup te kunnen realiseren. We hebben de twee oefeninterlands onder interim bondscoach Aaron winter kunnen beleven waarin zijn voetbalvisie duidelijk naar voren kwam. Ondanks het feit dat Winter niet over zijn sterkst mogelijke elftal kon beschikken, heeft hij met zijn invloed vele harten van het voetbalminnend publiek veroverd en kijkt men vooral uit naar zijn aanstelling. Intussen is bekend geworden dat Natio versterkt zal worden met 12  spelers, echter zijn de namen nog niet prijsgegeven. Jammer dat de groep die elkaar nog niet zo goed kent, kort bij elkaar zal zijn bij de voorbereiding. Indien de formaliteiten voor de interland in orde zijn, zal de bondscoach een ruimer arsenaal ter beschikking hebben. Voetbal is echter geen gokspel, dus de tijd zal het leren of Natio erin zal slagen om tegen Mexico de bovenliggende partij te zijn op Surinaamse bodem.

Mireille Hoepel
Advertenties

Saturday 18 May
Friday 17 May
Thursday 16 May