Ondanks basisgoederenlijst toch nog verwarring
03 Jan 2023, 04:47
foto
Er wordt geen btw betaald voor basisgoederen die op deze lijst vermeld staan. Deze goederen mogen niet in prijs stijgen.


Op de lijst van basisgoederen staat aangegeven dat er geen belasting toegevoegde waarde (btw) geheven mag worden op goederen die voorkomen op de lijst. Toch is het verwarrend, zegt Gretl Wolfram, voorzitter van de Winkeliers- en Ondernemersvereniging Suriname (WOVS), in gesprek met Starnieuws. "De kans is groot dat niet al de basisgoederen op de lijst btw-vrij zullen zijn. Alleen de goederen die voorkomen op de lijst die is vrijgegeven door het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie zijn belastingvrij", stelt Wolfram.

Op de lijst van het ministerie staan ook importeurs van de goederen vermeld. Dus wanneer de naam van een importeur niet voorkomt die bepaalde basisgoederen binnenbrengt, dan kan het best zijn dat daar btw op zit, legt Wolfram uit. Er zijn bijvoorbeeld verschillende merken maandverband, zeep of pamper. "Elke twee weken wordt de lijst gepubliceerd, maar de importeurs verschillen", zegt de voorzitter van de WOVS.

Als voorbeeld noemt Wolfram bijvoorbeeld jam. Een keer staat de naam van een bepaalde importeur en bij de volgende publicatie komt de naam van dat bedrijf niet meer voor. Er zijn nog veel plooien glad te strijken. Ook is het bij veel winkeliers nog onduidelijk hoe de btw werkt en hoeveel procent belasting erop moet. Velen denken dat het gaat om 10% op de goederen die niet voorkomen op de basisgoederenlijst.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May