Argentinië met 2-1 naar de kwartfinales, Australië ligt eruit
03 Dec 2022, 18:05
Lionel Messi geeft de toon aan in de wedstrijd tegen Australië. Het wordt 2-1. (Foto: Reuters)

Lionel Messi heeft van zijn 1.000e wedstrijd vandaag een memorabele gemaakt. Hij maakte de openingstreffer tegen Australië in de achtste finales in het Ahmad bin Ali Stadium. Argentinië speelt vrijdag in de kwartfinales tegen Nederland, dat zich vandaag ontdeed van de Amerikanen.

De eerste kans die de Argentijnse aanvoerder krijgt is meteen raak. Otamendi bedient Nicolas Messi (35'), die het leer laag in de verste hoek trapt. Mat Ryan verslagen. Het is het eerste doelpunt dat Messi ooit in de knockout-fase van een WK heeft gescoord. Australië is het 129e team waar Messi tegen heeft gescoord. Messi (35) is de oudste Argentijn die een WK-knock-outgoal scoorde. Hij nam het 'record' van Roberto Ayala, die 33 was toen hij scoorde tegen Duitsland in de kwartfinales van 2006. Messi maakte in zijn carrière 789 doelpunten in 1.000 wedstrijden.

Messi blijft statistieken optekenen in deze wedstrijd. Hij heeft nu negen WK-doelpunten gescoord, waarmee hij Diego Maradona en Guillermo Stabile (elk acht) heeft verslagen. Alleen Gabriel Batistuta scoorde - op 10 - meer.

Australië komt nauwelijks aan bod in de eerste helft. Het is moeilijk voor Australië om de energie en het verlangen te vinden, als tegen zulke goede technici speelt om de bal te houden.

Na de rust tilt Julián Álvarez naar 2-0. De Australische doelman krijgt een zware bal van een backpass en stapt langs Rodrigo de Paul voordat hij Julian Alvarez (57') tegenkomt. Alvarez  haalt de bal van de doelman af en plaatst hem in de benedenhoek van het lege net.

Twintig minuten later scoort Australië ineens uit het niets de aansluitingstreffer. De voorzet van Aziz Behich gaat naar Craig Goodwin (77'), wiens schot van 25 meter mijlenver lijkt te vliegen totdat het Enzo Fernandez raakt en in de benedenhoek vliegt.

Argentinië krijgt meer dan vier kansen. Een paar schoten worden geblokt, waarna het schot van Lautaro Martinez wordt gered door de voeten van Ryan en de rebound raakt Messi en gaat naast.

De Australische tiener Garang Kuol stuurt het bijna naar de verlenging. Hij zwenkt in het strafschopgebied en hij is vrij, 3 meter verder, maar zijn schot wordt gered door Emiliano Martinez, die zichzelf groot maakte.