WK: Brazilië via Zwitserland naar achtste finales
28 Nov 2022, 15:10
Met zijn doelpunt schoot Casemiro Brazilië naar de groep van 16. (Foto: Reuters)

Brazilië wint nipt van Zwitserland in het Ras Abou Aboud stadion. Zowel Brazilië als Zwitserland had een succesvol eerste optreden in Qatar. Echter was het niet de tijd om achterover te leunen. Op basis van statistieken was de meervoudige wereldkampioen de favoriet, maar de Europeanen waren geenszins van plan de positie van underdog te bekleden. Partijen deden er dus alles aan om reeds in dit duel een plek in de laatste 16 veilig te stellen. Na een 0-0 ruststand, wonnen de Zuid-Amerikanen met het kleinst mogelijke verschil: 1-0.

Zoals verwacht zochten beide landen van meet af aan de aanval. In de 27e minuut leek de doorbraak te komen toen Vinicius inliep op een voorzet van Raphinha vanuit rechts, maar de aanvaller van Real Madrid was niet koelbloedig genoeg. In de minuten die daarop volgden zette Brazilië de Zwitserse defensie behoorlijk onder druk, maar deze hield stand. Zo nu en dan viel Zwitserland aan, maar voor een groot deel lieten de Europeanen het initiatief over aan de Brazilianen. Hoewel de Zuid-Amerikanen het spel domineerden, bleven de doelpunten in de eerste speelperiode uit en gingen partijen bij een brilstand de pauze in.

Na de interval kwam Zwitserland aanvallender voor de dag en zorgde bij vlagen voor gevaar in de Braziliaanse defensie. In de 64e minuut liep Vinicius goed in op een diepe pass en versloeg doelman Yann Sommer, maar het doelpunt mocht vanwege buitenspel niet blijven staan. Hierna volgden er een serie Braziliaanse aanvallen, maar de Zwitserse verdediging hield stand. Toen de landen het op een akkoordje leken te gooien, sloeg Brazilië toe via Carlos Casemiro die vrij verrassend uithaalde na assistentie van Rodrygo en doelman Sommer het nakijken gaf: 1-0.

In de resterende tijd deed Zwitserland verwoede pogingen om het getij te keren, maar het mocht niet baten. Brazilië plaatst zich door deze overwinning voor de achtste finales, terwijl Zwitserland in de laatste groepswedstrijd nog vol aan de bak moet om dat doel te bereiken.

Langs de lijn was de Surinaamse grensrechter Zachari Zeegelaar te bewonderen. Ook in deze wedstrijd heeft hij een goede job gedaan.