Indonesië: Dodental aardbeving Java blijft stijgen
22 Nov 2022, 06:51
foto
Een ingestort schoolgebouw in Cianjur, West-Java. (Foto: Reuters)


Bij een aardbeving op het belangrijkste Indonesische eiland Java zijn zeker 162 mensen om het leven gekomen en honderden mensen gewond geraakt, zei de regionale gouverneur Ridwan Kamil. De aardbeving met een kracht van 5,6 op de schaal van Richter trof de stad Cianjur in West-Java, op een ondiepe diepte van 10 km, volgens gegevens van de US Geological Survey.

Tientallen mensen werden naar het ziekenhuis gebracht, en velen werden buiten behandeld. Reddingswerkers waren tot diep in de nacht bezig om anderen te redden waarvan men dacht dat ze nog steeds vastzaten onder ingestorte gebouwen.

Het gebied waar de aardbeving toesloeg, is dichtbevolkt en vatbaar voor aardverschuivingen, met slecht gebouwde huizen die in veel gebieden tot puin zijn herleid.

Eerder meldde het Indonesische National Disaster Mitigation Agency (BNPB) dat volgens de laatste beschikbare gegevens, ten minste 62 mensen zijn omgekomen.

In een gesprek met lokale media zei Kamil dat ongeveer 326 mensen gewond waren geraakt bij de aardbeving, waarbij hij opmerkte dat "de meesten van hen breuken opliepen doordat ze in het puin werden verpletterd". Maar hij waarschuwde dat sommige inwoners "vastzaten op geïsoleerde plaatsen" en zei dat ambtenaren "in de veronderstelling waren dat het aantal gewonden en doden met de tijd zal stijgen".

De gouverneur van West-Java voegde eraan toe dat meer dan 13.000 mensen ontheemd waren door de ramp. De BNPB zei dat meer dan 2.200 huizen waren beschadigd door de aardbeving.

Herman Suherman, het hoofd van de administratie in de stad Cianjur, zei dat de meeste verwondingen botbreuken waren die werden opgelopen door mensen die bekneld zaten door puin in gebouwen. "De ambulances blijven vanuit de dorpen naar het ziekenhuis komen", zei hij eerder op de dag tegen persbureau AFP. "Er zijn veel gezinnen in dorpen die niet zijn geëvacueerd."

Veel van de gewonden zijn buiten op de parkeerplaats van een ziekenhuis behandeld, nadat het ziekenhuis enkele uren zonder stroom zat na de aardbeving, zei de gouverneur van West-Java.

Maandagavond schreef Kamil op Twitter dat het tot drie dagen kan duren voordat de stroomvoorziening in het gebied volledig is hersteld. Hij voegde eraan toe dat de ontvangst van mobiele telefoons slecht bleef en "veel problemen" veroorzaakte voor ambtenaren.

De beving was ook voelbaar in de hoofdstad Jakarta, ongeveer 100 km verderop, waar mensen uit hoge gebouwen werden geëvacueerd.

Kantoormedewerkers renden gebouwen in het stads- en zakendistrict uit tijdens de beving, aldus het bureau.

"Ik was aan het werk toen de vloer onder me trilde. Ik kon de beving duidelijk voelen. Ik probeerde niets te doen om te verwerken wat het was, maar het werd nog sterker en duurde een tijdje", vertelde advocaat Mayadita Waluyo aan AFP.

Een kantoormedewerker, Ahmad Ridwan, vertelde persbureau Reuters: "We zijn gewend aan deze aardbevingen in Jakarta, maar de mensen waren zojuist zo nerveus, dus we raakten ook in paniek."

Aardbevingen komen veel voor in Indonesië, dat in de "ring van vuur" van tektonische activiteit in de Stille Oceaan ligt. Het land heeft een geschiedenis van verwoestende aardbevingen en tsunami's, met meer dan 2.000 doden bij een aardbeving in Sulawesi in 2018.




Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May