Orkaan Lisa komt aan land in Belize
03 Nov 2022, 10:44
foto
Dit satellietbeeld toont de tropische storm Lisa onder Cuba in de Caribische Zee. Lisa is woensdagnacht als orkaan aan land gegaan in Belize. (Foto: NOAA via AP)


Orkaan Lisa is verzwakt tot een tropische storm nadat ze aan land kwam in de buurt van Belize City in het Midden-Amerikaanse land Belize, en landinwaarts trok. Het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) zei dat Lisa woensdagnacht maximale aanhoudende wind van 95 km per uur had. Het centrum van de storm bevond zich ongeveer 95 kilometer ten westen van Belize City en bewoog met 19 km per naar het westen.

Belize's National Emergency Management Organization zei dat de storm aan land kwam tussen de badplaats Dangriga en Belize City. "Iedereen die thuis of in opvangcentra zit, moet op zijn plaats blijven totdat de noodtoestand is opgeheven", zei de nationale organisatie voor rampenbestrijding in een verklaring. "We hebben geen teams kunnen sturen om schadeanalyses uit te voeren of gevaarlijke gebieden te registreren. Blijf alsjeblieft waar je bent en heb geduld.”

Einer Gomez, de assistent-manager van Ramon's Village Resort in San Pedro op Ambergris Caye, net voor de kust van Belize, zei dat het licht begon te regenen en dat er een stormvloed was. "Alle gasten die zich in de eenheden aan het strand bevinden, zijn verplaatst naar minder blootgestelde kamers en strandmeubilair was beveiligd," zei Gomez. "Iedereen wacht gewoon tot het voorbij is."

Er werd voorspeld dat Lisa zou verzwakken als het Belize doorkruiste naar het noorden van Guatemala en dan tegen donderdag naar het zuidoosten van Mexico zou trekken.

Het orkaancentrum waarschuwde voor het gevaar van overstromingen en modderstromen door zware regenval. Het zei dat de storm 10 tot 15 centimeter regen zou kunnen laten vallen op Belize, de Baai-eilanden, het noorden van Guatemala, het oostelijke deel van de Mexicaanse deelstaat Chiapas en de Mexicaanse deelstaat Tabasco.

Er is een orkaanwaarschuwing geplaatst voor het eiland Roatán en de andere Baai-eilanden van Honduras, evenals voor de kust van Belize in het noorden en de zuidkust van het Mexicaanse schiereiland Yucatan van Chetumal tot Puerto Costa Maya.

Lisa zou opnieuw kunnen opduiken in de Golf van Mexico, maar dan als een tropische depressie.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May