Jamaica verbiedt muziek en tv die misdaad verheerlijken
14 Oct 2022, 02:44
foto
De Jamaicaanse muzikant Stephen McGregor, beter bekend als Di Genius, die met een Grammy is bekroond, heeft kritiek geuit op het besluit. (Foto: Twitter)


De omroepautoriteit van Jamaica heeft inhoud verboden die "illegale activiteiten verheerlijkt" - zoals drugs- en wapengebruik. De nieuwe regels hebben betrekking op tv en radio - inclusief muziek - en vermelden specifieke onderwerpen die verboden zijn.

Oplichting, drugsgebruik en het illegale gebruik van vuurwapens kunnen niet worden "gepromoot" - en vloeken of "bijna klinkende" vervangingen zijn ook verboden.

Maar de strikte aard van het verbod is bekritiseerd door sommige artiesten die beweren dat muziek een weerspiegeling is van het leven.

Het verbod komt te midden van hoge niveaus van gewelddadige misdaad in Jamaica - in 2021 had de eilandnatie een van de hoogste moordcijfers in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

Maar de omroep zegt dat het gebruik van openbare ether om liedjes uit te zenden die illegale activiteiten verheerlijken, "de verkeerde indruk kan wekken dat criminaliteit een geaccepteerd kenmerk is van de Jamaicaanse cultuur en samenleving".

Alle vormen van "illegale of criminele activiteiten" zijn nu verboden in een poging om de ether "schoon" te houden. Stationsexploitanten moeten onmiddellijk maatregelen nemen om hieraan te voldoen.

De bezorgdheid dat aanstootgevende inhoud de criminaliteit onder jongvolwassenen en 'kwetsbare en beïnvloedbare' jongeren zou kunnen normaliseren, werd ook genoemd als reden voor de veranderingen.

Sommige muzikale artiesten van Jamaica hebben echter kritiek geuit op het besluit.

"We kunnen de creatievelingen (artiesten) er niet van weerhouden te zingen over wat ze om zich heen zien of waar ze omheen groeiden", zegt Romeich, een lokale muziekmanager en producer in een Instagram-bericht. Hij ging verder met de vraag of "Jamaica het enige land is dat kinderen heeft? Omdat dezelfde kinderen elders naar dezelfde liedjes luisteren".

Met een Grammy bekroonde muziekproducent en zanger Stephen McGregor, die de artiestennaam "Di Genius" draagt, deelde zijn frustraties op Twitter. "Yay! Misdaad en geweld gaan nu op magische wijze stoppen", schreef hij sarcastisch, voordat hij erop wees dat jongeren vaker naar muziek luisteren via internet dan via een radio. "Naar mijn mening is de beslissing meer een 'kijk dat we iets doen', meer dan echt iets proberen te doen", zei McGregor.

Dit is niet de eerste keer dat bepaalde muziek in Jamaica is verboden. In 2009 verboden regelgevers muziek die seks, geweld, moord of brandstichting promootte, toen 'daggering' - een soort seksueel suggestieve dans - aan populariteit won.

In de verklaring van de omroepcommissie staat dat hoewel er rekening moet worden gehouden met de vrijheid van meningsuiting, inhoud die criminaliteit bevordert, in strijd is met de "principes van verantwoorde omroep".


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May