President bij afsluiting Navratri: Volk moet worden geholpen
05 Oct, 14:38
foto
President Chan Santokhi houdt een toespraak bij de afsluiting van Navratri in de Shri Vishnu mandir. Hij wijst op het kracht van het gebed in een tijd waar de wereld crisissituaties meemaakt.


Met gebed men wordt gezuiverd van alle kwaad, twijfels en onvrede en gesterkt in de waarden en normen, hoop op een betere toekomst, eenheid in de familie, het gezin, samenleving, land en in de wereld. Dit zei president Chan Santokhi dinsdagavond in de Shri Vishnu mandir aan de Koningstraat. Gisteren was de afsluiting van Navratri, waarbij hindoes negen dagen vasten en daarbij de godin Durga Mata centraal stellen.

President Santokhi haalde ook aan dat hij bij het Internationaal Monetair Fonds heeft aangekaart dat het volk het moeilijk heeft en geholpen moet worden. Hij garandeerde hulp en zegt dat er middelen vrijgemaakt zullen worden voor armoedebestrijding. Ook zullen zowel de prijzen van goederen bij importeurs als de koersen bij cambio’s en banken omlaag gebracht worden.

President Santokhi voerde aan dat verschillende landen alsook Suriname zich in een moeilijke tijd bevinden; een tijd van oorlogen en gewapende conflicten en een waarin prijzen van goederen stijgen. Het gebed van deze Navratri wordt volgens hem dan ook geplaatst tegen de achtergrond van deze tijd, die bijdraagt aan armoede en crisis, staat in een persbericht van de Communicatiedienst Suriname. “We moeten bidden om kennis en wijsheid te krijgen, om de dingen waar ik verantwoordelijk voor ben in de samenleving te kunnen oplossen”.

“Wij moeten ons meer gaan bezighouden met het gebed, omdat wij als regering het gebed nodig hebben om het land en de wereld te redden”, zei Santokhi. Hij vroeg de gelovigen om voor hem te bidden voor meer kracht en wijsheid en om negativiteit achterwege te laten en aspecten als goed leven, waarden en normen, goddelijk leven, dagelijks bidden en spiritueel leven na te streven. Het staatshoofd meent dat op deze manier een goed karma wordt opgebouwd.

De president wees op het belang dat Surinamers hun cultuur kennen. Aan de minister van Onderwijs is de opdracht gegeven te investeren in cultuuronderwijs. “Wij moeten waar wij vandaan komen, wat je cultuur is en wat het inhoudt, want het gaat om het voortbestaan van de mens". De president bedankte de gebedshuizen, de pandits en medewerkers voor de gebeden tijdens deze Navratri. “Moge Mata Durga jullie allemaal geluk, vrede en voorspoed brengen”.
Advertenties