Ecuador: Opnieuw doden bij gevangenisrel
04 Oct 2022, 15:18
foto
Familieleden die tegen de kou zijn ingepakt met hoodies en sjaals wachten buiten de gevangenis op nieuws over gevangenen binnen.(Foto: Reuters)


Minstens 15 gevangenen zijn gedood en vele anderen zijn gewond bij de laatste rellen die het onrustige gevangenissysteem van Ecuador troffen. Bij de rellen van maandag in de Cotopaxi nr. 1 gevangenis in Latacunga vielen "15 doden en 20 gewonden", zei een woordvoerder van SNAI, het agentschap dat de gevangenissen van Ecuador beheert.

Sinds februari 2021 zijn meer dan 400 gevangenen omgekomen bij geweld in de gevangenis, wat de regering van de conservatieve president Guillermo Lasso heeft toegeschreven aan bendeoorlogen over de controle over het grondgebied en de drugshandelsroutes.

De autoriteiten werken aan het identificeren van de lichamen, zeiden functionarissen, terwijl Oswaldo Coronel, gouverneur van de provincie Cotopaxi, waartoe ook Latacunga behoort, aan verslaggevers vertelde dat de veiligheid was hersteld. Coronel zei dat 14 van de gewonden naar het ziekenhuis waren gebracht.

Latacunga ligt ongeveer 80 km ten zuiden van de Ecuadoraanse hoofdstad Quito.

In juli werden 12 gevangenen gedood in een gevangenis in Santa Domingo, slechts twee maanden nadat geweld in dezelfde instelling in mei 43 het leven kostte.

De Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens heeft gezegd dat Ecuador geen alomvattend beleid heeft voor zijn gevangenissysteem en dat gevangenen overvolle en gevaarlijke omstandigheden moeten doorstaan.

Families vinden dat het aantal mensen dat is omgekomen in de gevangenisonrust veel hoger is en hebben opgeroepen tot hervorming van het systeem. Samen hebben ze het Committee of Families for Justice in Prisons opgericht om te eisen dat de staat verantwoordelijk wordt gehouden voor tientallen jaren van nalatigheid.

Er zitten ongeveer 33.500 mensen in de gevangenissen van Ecuador, wat volgens officiële cijfers 11,3 procent meer is dan de maximale capaciteit.
Advertenties

Wednesday 06 December
Tuesday 05 December
Monday 04 December