NASA schrijft historie met succesvolle botsing ruimte rots
27 Sep, 02:52
foto
Enkele seconden voordat het ruimtevaartuig DART zich te pletter sloeg op Dimorphos werden deze beelden naar de aarde gestuurd. Met gejuich werd door de NASA dit moment verwelkomd. (Beeld: NASA)


De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft historie geschreven door gisteravond met succes een botsing te veroorzaken tussen het ruimtevaartuig DART en de ruimte rots Dimorphos. Dit 'stenen maantje' cirkelt rond moeder asteroïde Didymos.

Het doel van deze missie is om de door de botsing de baan van het 'maantje' te veranderen. Deze 'historische prestatie' maakt het nu mogelijk om gevaarten die de aarde zouden kunnen bedreigen, aan te pakken. Wat de impact van deze botsing is, moet de komende periode blijken. Door de stofwolk die de botsing heeft veroorzaakt, is de impact nog niet goed te zien. Telescopen over de hele wereld volgen het proces.

DART, een gevaarte van 500 kilogram, werd op 24 november 2021 gelanceerd en heeft target de 150 meter doorsnee  Dimorphos hard geraakt. Dat was wereldwijd live te volgen. Deze ruimtesteen noch Didymos (780 meter doorsnee), 11 miljoen kilometer van de aarde verwijderd, vormen een gevaar.

Wetenschappers uit meer dan 20 landen hebben ruim zeven jaar gewerkt aan dit project. Het team was laaiend enthousiast toen het eindelijk zover was en DART, zoals gepland live beelden stuurde en het doel vol raakte. DART staat voor Double Asteroid Redirection Test. Het doel was dat het DART-ruimtevaartuig zichzelf opzettelijk tegen maantje te pletter slaat, want ook is gebeurd. Verwacht wordt dat de omlooptijd van het maantje met tien minuten kan worden verkort.


Advertenties

Saturday 01 April
Friday 31 March
Thursday 30 March