Orkaan Ian als categorie 4 storm op weg naar Florida
26 Sep 2022, 12:22
foto
Victoria Colson, 31, uit Tampa laadt zandzakken in haar vrachtwagen samen met andere inwoners van Tampa die meer dan 2 uur hebben gewacht op Himes Avenue Complex om hun 10 gratis zandzakken te vullen. (Foto via AP)


Orkaan Ian bewoog zich vanochtend vroeg in de buurt van de Kaaimaneilanden en dichter bij West-Cuba op een spoor dat deze week Florida als een grote orkaan zou raken. Er werd voorspeld dat Ian snel zou intensiveren en Cuba zou raken als een grote orkaan op maandag, en dan een nog sterkere orkaan van categorie 4 zou worden boven de warme wateren van de Golf van Mexico voordat hij woensdag de centrale westkust van Florida zou treffen.

De autoriteiten in Cuba schorten de lessen in de provincie Pinar del Rio op en planden maandag evacuaties toen Ian aan kracht won bij het naderen van Grand Cayman en de Cubaanse provincies Isla de Juventud, Pinar del Rio en Artemisa.

"Cuba verwacht extreme orkaankracht, ook levensbedreigende stormvloed en hevige regenval", vertelde senior specialist Daniel Brown van het National Hurricane Center van de Verenigde Staten maandag aan The Associated Press. Het Amerikaanse National Hurricane Centre zei dat Ian maandag laat of dinsdag vroeg het uiterste westen van Cuba zou moeten bereiken, in de buurt van de beroemdste tabaksvelden van het land.

Vanmorgen vroeg bewoog Ian zich naar het noordwesten met een snelheid van 22 km per uur en bevond hij zich ongeveer 145 kilometer ten westen van Grand Cayman, met windsnelheden van 120 km per uur.

Op de Kaaimaneilanden werkten leden van de regering en de oppositie samen "om ervoor te zorgen dat onze mensen zo veilig mogelijk worden gemaakt - de voorraden, multiplex, in sommige gevallen zandzakken, worden uitgedeeld zodat ze deze storm veilig kunnen doorstaan", zei premier Wayne Panton in een video die zondag werd gepost. "We moeten ons voorbereiden op het ergste en absoluut bidden en hopen op het beste."

"Van Ian wordt niet verwacht dat hij veel tijd zal doorbrengen boven West-Cuba, en dinsdag is er waarschijnlijk extra versterking boven de zuidoostelijke Golf van Mexico", zei het centrum. "Ian zal waarschijnlijk een groeiend windveld hebben en zal tegen die tijd vertragen, wat het potentieel zal hebben om aanzienlijke wind- en stormvloedeffecten langs de westkust van Florida te veroorzaken."

Een golf van maximaal 2,4 meter oceaanwater en 25 centimeter regen, met maar liefst38 centimeter in geïsoleerde gebieden, werd voorspeld voor het Tampa Bay-gebied. Dat is genoeg water om laaggelegen kustgemeenschappen onder water te zetten.

Inwoners van Florida maakten zich klaar en stonden uren in de rij in Tampa om zakken zand te verzamelen en de winkelrekken met flessenwater leeg te halen.

Er werd een orkaanwacht uitgevaardigd voor de centrale westkust van Florida, inclusief het Tampa Bay-gebied, waar Hillsborough County de lessen tot en met donderdag schorste om scholen voor te bereiden om als schuilplaats voor evacués te dienen. Er kunnen extra wachtdiensten worden uitgegeven voor meer noordelijke gebieden langs de westkust van het schiereiland, zei Brown.

Gouverneur Ron DeSantis heeft de noodtoestand uitgeroepen in heel Florida en drong er bij de inwoners op aan zich voor te bereiden op de storm die grote delen van de staat teistert met zware regenval, harde wind en stijgende zeeën. "We blijven het spoor van deze storm in de gaten houden. Maar het is echt belangrijk om de mate van onzekerheid te benadrukken die nog steeds bestaat", zei DeSantis op een persconferentie zondag. Hij waarschuwde dat "zelfs als je niet per se in het oog van het pad van de storm zit, er een behoorlijk brede impact in de hele staat zal zijn.”

Op de Florida Keys en het schiereiland van Florida zijn gedurende de midweek plotselinge en stedelijke overstromingen mogelijk, en later deze week is er zware regenval mogelijk voor Noord-Florida, de Florida Panhandle en het zuidoosten van de Verenigde Staten.

Het bureau heeft bewoners van Florida geadviseerd om orkaanplannen op te stellen en updates van het evoluerende pad van de storm te volgen.

President Joe Biden riep ook een noodsituatie uit en machtigde het Department of Homeland Security en de Federal Emergency Management Agency (FEMA) om rampenbestrijding te coördineren en hulp te bieden om levens en eigendommen te beschermen. De president stelde een geplande reis van 27 september naar Florida uit vanwege de storm.

____
Advertenties

Wednesday 06 December
Tuesday 05 December
Monday 04 December