Column: Beleid bijstellen
22 Sep 2022, 00:59
foto
Foto:svb.sr


De Surinaamse voetbalbond zet vol in op haar beleid om beroepsvoetballers die in het buitenland voetballen te strikken om voor Natio uit te komen. Op zich is het niet verkeerd en werd het de hoogste tijd om in navolging van andere Caraïbische landen gebruik te maken van deze optie. Gebruikmakend van professionals zou Natio zich eerder moeten kunnen kwalificeren voor een voetbaleindronde, mits de spelers met verve spelen voor Suriname, zoals ze dat doen voor hun clubs. Dat heb ik eerlijk gezegd gemist, sinds Gorre de laan uit werd gestuurd door het bestuur. Het enthousiasme en de toewijding die er bij wijze van spreken ervan af spatten, zijn sindsdien zoek. Het lijkt alsof de toewijding die Natio aan de dag legde in Gorre's tweede periode bij Natio, verdwenen is. In het sranang zou men zeggen: den man e prei sondro wan vanga. De meeste van hen geven wel acte de presence wanneer ze worden opgeroepen, maar hun inzet is niet meer als vanouds, terwijl enkelen steeds weer om de een of andere reden afmelden. Reden genoeg om te onderzoeken waaraan het ligt, want de 'nieuwe' bondscoach Stanley Menzo kreeg de groep niet aan de praat, met het bekende gevolg dat Natio met nog een wedstrijd te gaan, zo goed als gedegradeerd is uit groep A van de Concacaf Nations league.
 
Het daarop volgende plotselinge vertrek van Menzo heeft de onzekerheid over Natio alleen maar laten toenemen. Echter heeft de SVB met de aanstelling van Aron Winter als tussentijdse keuzeheer, een doorgewinterde bondscoach weten te strikken. Winter zit al jaren in het vak en heeft zowel als speler als trainer laten zien dat hij van wanten weet. Ik spreek de hoop uit dat hij wel erin slaagt om de groep aan het voetballen te krijgen en vooral zijn eigen ervaring opdoet met de beschikbare spelers. Natuurlijk is het niet ideaal als coach om niet de sterkst mogelijke selectie op de been te kunnen brengen, maar een coach moet een vechter zijn en van de gegeven omstandigheden het beste maken.
 
Dat het bestuur de ene blunder na de andere begaat is alombekend, echter zoals de zaken er nu voor staan na het bezoek van de FIFA, zullen we het nog een poos moeten doen met het huidige bestuur, dus moeten we proberen het beste te maken van de gegeven omstandigheden. Ten overvloede wil ik benadrukken dat Winter vooral van het bestuur de volle ondersteuning moet krijgen om de haperende motor van Natio weer aan de praat te krijgen. Op het technische vlak is hij de autoriteit, dus moet het bestuur hem geen strobreed in de weg leggen om zijn plan van aanpak af te werken, zodat hij geen spijt krijgt van zijn besluit om zijn naam aan Natio te verbinden.

Het bestuur doet er goed aan om zijn WK-aspiraties niet volledig op te hangen aan overzeese professionals, maar ook te werken aan een gedegen lokale kern, zodat we niet voor verrassingen komen te staan. Er zullen altijd beroepsvoetballers zijn die bereid zijn om voor Natio uit te komen, mits zaken een professionele aanpak krijgen. Niet omdat de FIFA de zittingstermijn van het huidige bestuur veiliggesteld heeft, moeten de bobo's triomfantelijk achterover leunen. Neen, men moet juist keihard gaan werken aan de verbeterpunten, zodat de beroepsvoetballers geen spijt krijgen van de genomen beslissing om voor Natio uit te komen, maar gemotiveerd blijven om op termijn het maximale te halen uit het aanwezige potentieel.


Mireille Hoepel
Advertenties

Monday 02 October
Sunday 01 October
Saturday 30 September
Friday 29 September