Fiona brengt orkaanwinden naar Turks- en Caicoseilanden
20 Sep, 11:49
foto
Huizen zijn overstroomd op Salinas Beach na de doortocht van orkaan Fiona in Salinas, Puerto Rico. (Foto: AP)


Orkaan Fiona raast vandaag, dinsdag, over de Turks- en Caicoseilanden als een storm van categorie 3 nadat het verwoestingen in Puerto Rico had aangericht. Orkaanomstandigheden sloegen dinsdagochtend in Grand Turk, het hoofdstadeiland van het Britse grondgebied, nadat de regering een avondklok had ingesteld en mensen had aangespoord om overstromingsgevoelige gebieden te ontvluchten.

De storm was gecentreerd op slechts 15 kilometer van het eiland, met orkaankrachtwinden die zich uitstrekken tot 45 kilometer van het centrum.

"Stormen zijn onvoorspelbaar", zei premier Washington Misick in een verklaring vanuit Londen, waar hij de begrafenis van koningin Elizabeth II bijwoonde. "Je moet daarom alle voorzorgsmaatregelen nemen om je veiligheid te garanderen."

Fiona had een maximale aanhoudende wind van 185 km per uur en bewoog zich naar het noordwesten met een snelheid van 17 km per uur. Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center zal de storm waarschijnlijk verder aansterken tot een orkaan van categorie 4 terwijl het Bermuda op vrijdag nadert.

Er werd voorspeld dat het zou verzwakken voordat het in het weekend in het oosten van Canada aan land zou gaan. De storm bleef overvloedig regen boven de Dominicaanse Republiek en Puerto Rico storten, waar een 58-jarige man stierf nadat de politie zei dat hij werd weggevaagd door een rivier in het centrale bergstadje Comerio.

Een ander sterfgeval werd in verband gebracht met een stroomuitval - een 70-jarige man werd verbrand nadat hij probeerde zijn generator met benzine te vullen terwijl deze in werking was, zeiden ambtenaren.

De Nationale Garde heeft meer dan 900 mensen gered terwijl het water door de steden in het oosten en het zuiden van Puerto Rico blijft stromen met tot 76 centimeter regen voor sommige gebieden. Er werden ook meerdere aardverschuivingen gemeld.

De klap van Fiona werd nog verwoestender omdat Puerto Rico nog moet herstellen van de orkaan Maria, die in 2017 bijna 3.000 mensen het leven kostte en het elektriciteitsnet verwoestte. Vijf jaar later zijn meer dan 3.000 huizen op het eiland nog steeds bedekt met blauwe zeilen.

Autoriteiten zeiden maandag dat er minstens 2.300 mensen en zo'n 250 huisdieren in opvangcentra over het hele eiland zaten.

Fiona veroorzaakte een black-out toen het zondag de zuidwestelijke hoek van Puerto Rico trof, de verjaardag van orkaan Hugo, die in 1989 als een categorie 3-storm op het eiland insloeg.

Dinsdagochtend zeiden de autoriteiten dat ze de stroomvoorziening hadden hersteld voor meer dan 285.000 van de 1,47 miljoen klanten van het eiland. De regering waarschuwde dat het dagen kan duren voordat iedereen elektriciteit heeft.

De watervoorziening werd teruggebracht tot meer dan 837.000 klanten - tweederde van het totaal op het eiland - vanwege troebel water bij filtratie-installaties of gebrek aan stroom, zeiden ambtenaren.

De kans is klein dat Fiona een bedreiging wordt voor het Amerikaanse vasteland.

In de Dominicaanse Republiek meldden autoriteiten één dode: een man geraakt door een vallende boom. De storm ontheemde meer dan 12.400 mensen en sneed ten minste twee gemeenschappen af.

De orkaan zorgde ervoor dat verschillende snelwegen werden geblokkeerd en een toeristische pier in de stad Miches werd zwaar beschadigd door hoge golven. Minstens vier internationale luchthavens waren gesloten, zeiden functionarissen.

De Dominicaanse president, Luis Abinader, zei dat de autoriteiten enkele dagen nodig hebben om de gevolgen van de storm te beoordelen.

Fiona heeft eerder huisgehouden in het oostelijke Caribisch gebied en doodde een man op het Franse grondgebied van Guadeloupe toen overstromingen zijn huis wegspoelden, zeiden functionarissen.
Advertenties

Wednesday 28 September
Tuesday 27 September
Monday 26 September