Fiona dumpt meer regen in Puerto Rico
20 Sep 2022, 02:56
foto
Het pad van orkaan Fiona in de Atlantische Oceaan. (Beeld NOAA)


Orkaan Fiona zorgde maandag voor meer regen op Puerto Rico, een dag nadat de storm de stroom en het water naar het grootste deel van het eiland had uitgeschakeld, en troepen van de Nationale Garde honderden mensen hebben gered die waren gestrand. De gouverneur waarschuwde dat het dagen kan duren voordat de lichten weer aangaan.

De klap van Fiona werd nog verwoestender, omdat Puerto Rico nog moet herstellen van de orkaan Maria, die in 2017 bijna 3.000 mensen het leven kostte en het elektriciteitsnet verwoestte. Vijf jaar later zijn meer dan 3.000 huizen op het eiland nog steeds bedekt met blauwe zeilen.

De storm rukte de wegbedekking weg, rukte daken af ​​en zorgde ervoor dat stortregens de huizen binnenstroomden. Het haalde ook een brug weg en zette twee luchthavens onder water.

Autoriteiten meldden twee doden door de orkaan: een Puerto Ricaanse man die werd weggevaagd door een overstroomde rivier en een persoon in de Dominicaanse Republiek die werd geraakt door een vallende boom.

Er werd nog steeds verwacht dat de storm op sommige plaatsen tot 38 centimeter regen zou dumpen, terwijl zij wegdraaide van het Amerikaanse grondgebied waar 3,2 miljoen mensen wonen.

Volgens voorspellingen zou de storm uitgroeien tot een grote orkaan van categorie 3 of hoger. Het was op een pad om dinsdag dicht bij de Turks- en Caicoseilanden te passeren en er werd niet verwacht dat het het Amerikaanse vasteland zou bedreigen.

Eén dode in Puerto Rico werd in verband gebracht met de stroomuitval - een 70-jarige man die werd verbrand, nadat hij probeerde zijn generator met benzine te vullen terwijl deze in werking was, zeiden ambtenaren.

De regering van Pedro Pierluisi weigerde te zeggen hoe lang het zou duren om de elektriciteit volledig te herstellen, maar hij zei dat het voor de meeste klanten "een kwestie van dagen" zou zijn.

Sinds het begin van de storm hebben troepen van de Nationale Garde meer dan 900 mensen gered, vertelde generaal José Reyes op een persconferentie.

Ondertussen sloten de autoriteiten in de Dominicaanse Republiek havens en stranden en zeiden ze de meeste mensen thuis te blijven van hun werk. Bijna 800 mensen werden geëvacueerd naar veiligere locaties en meer dan 700 zaten in opvangcentra, zeiden functionarissen.

De orkaan zorgde ervoor dat verschillende snelwegen werden geblokkeerd en een toeristische pier in de stad Miches werd zwaar beschadigd door hoge golven. Minstens vier internationale luchthavens waren gesloten, zeiden functionarissen.

De Dominicaanse president, Luis Abinader, zei dat de autoriteiten enkele dagen nodig hebben om de gevolgen van de storm te beoordelen.

Terug in Puerto Rico zei het National Weather Service-kantoor dat er plotselinge overstromingen plaatsvonden in zuid-centrale delen van het eiland en tweette: "VERPLAATS ONMIDDELLIJK NAAR HOGER GROND!"

Tot 56 centimeter regen viel in sommige delen van Puerto Rico, en voorspellers zeiden dat er nog eens 10 tot 20 cm zou kunnen vallen als de storm wegtrekt, met op sommige plaatsen zelfs meer mogelijk.

"Het is belangrijk dat mensen begrijpen dat dit nog niet voorbij is", zegt Ernesto Morales, meteoroloog van de weerdienst in San Juan. Hij zei dat de overstromingen "historische niveaus" bereikten, waarbij de autoriteiten honderden mensen in Puerto Rico evacueerden of redden. "De schade die we zien is catastrofaal", zei Pierluisi.

De watervoorziening werd teruggebracht tot meer dan 837.000 klanten – tweederde van het totaal op het eiland – vanwege troebel water bij filterinstallaties of gebrek aan stroom, zeiden ambtenaren.

Voor zonsopgang op maandag navigeerden autoriteiten in een boot door de overstroomde straten van de stad Catano aan de noordkust en gebruikten een megafoon om mensen te waarschuwen dat de pompen waren ingestort en spoorden hen aan zo snel mogelijk te evacueren.

Volgens de autoriteiten hebben minstens 1.300 mensen de nacht doorgebracht in opvangcentra verspreid over het eiland.

Bruin water stroomde straten en huizen binnen en waren luchthavens in Ponce en Mayaguez gesloten.

Het systeem scheurde ook asfalt van wegen en spoelde een brug weg in het centrale bergstadje Utuado, waarvan de politie zei dat het door de Nationale Garde was geïnstalleerd, nadat Maria als een storm van categorie 4 had toegeslagen.

Fiona scheurde ook de daken van huizen, waaronder die van Nelson Cirino in de noordelijke kustplaats Loiza. "Ik sliep en zag toen het golfmetaal wegvloog", zei hij terwijl hij toekeek hoe de regen zijn bezittingen doorweekte en de wind zijn kleurrijke gordijnen de lucht in joeg.

Nadat Fiona over de Dominicaanse Republiek had gebulderd, begaf zij zich naar de open Atlantische Oceaan, waar het volgens het National Hurricane Center naar verwachting zou aansterken.

Tegen maandagmiddag was Fiona gecentreerd op ongeveer 205 kilometer ten zuidoosten van Grand Turk Island en ging het naar het noordwesten met een snelheid van 15 km per uur, met maximale aanhoudende wind van 155 km per uur.

Tropische stormwinden strekten zich uit over 220 kilometer van het centrum.

De Amerikaanse president Joe Biden riep de noodtoestand uit toen het oog van de storm de zuidwestelijke hoek van het eiland naderde.

Fiona heeft eerder de oostelijke Caraïben mishandeld en een man op het Franse grondgebied van Guadeloupe gedood toen overstromingen zijn huis wegspoelden, zeiden functionarissen.

Het systeem trof Puerto Rico op de verjaardag van orkaan Hugo, die in 1989 als een categorie 3-storm op het eiland sloeg.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May