Brunswijk heeft spoedoverleg met banken over wisselkoers
15 Sep 2022, 10:23
foto
Waarnemend president Ronnie Brunswijk op woensdag 14 september in een spoedvergadering met de bankensector op het Kabinet van de Vicepresident. (Foto DVC)


Waarnemend president Ronnie Brunswijk heeft gisteren een spoedoverleg gehad met de bankensector over de stijging van de wisselkoers. Brunswijk heeft de sector op het hart gedrukt meer samen te werken met de regering in haar pogingen stabilisatie en rust op de valutamarkt te bewerkstelligen. De samenleving heeft baat bij een stabiele wisselkoers. De koers genoteerd door de Centrale Bank van Suriname is vandaag SRD 27,96 voor de US$. Veel hoger dan vóór de interventie.

Bij deze vergadering waren naast de minister van Financiën en Planning ad interim, Silvano Tjong-Ahin, en governor van de Centrale Bank van Suriname Maurice Roemer, ook een belangrijk deel van de banken vertegenwoordigd, meldt het Directoraat Volkscommunicatie van het Kabinet van de Vicepresident.

De wisselkoersen van de Amerikaanse dollar en de euro staan al enkele weken onder druk mede vanwege een toegenomen vraag op de valutamarkt, terwijl het aanbod niet dienovereenkomstig is toegenomen. De regering is druk doende maatregelen te treffen om dit knelpunt in het deviezenverkeer aan te pakken. Vanaf begin deze week heeft de regering besloten vreemde valuta beschikbaar te stellen. Dit als interventie tot stabilisatie van de wisselkoersen. 

Op maandag 12 september zijn in verband hiermee op het ministerie van Financiën en Planning, afspraken gemaakt met de oliemaatschappijen en importeurs van medicamenten en noodzakelijke basisgoederen. In het verlengde hiervan zijn de gesprekken voorgezet door de  waarnemend president.

Met de oliemaatschappijen zijn afspraken gemaakt over betalingen in vreemde valuta en de retentieregeling wordt thans, enigszins aangepast, geïmplementeerd zei de staatsman. Brunswijk heeft voorts de instructie gegeven om de bewegingen van de wisselkoersen nauwlettend te volgen en waar nodig meer maatregelen te treffen om stabilisatie en rust te garanderen. De regering blijft in overleg met alle relevante actoren die in deze een rol te vervullen hebben.
Advertenties

Tuesday 03 October
Monday 02 October
Sunday 01 October