PALU: Santokhi zet redden van falend beleid op bord Rutte
14 Sep 2022, 15:07
foto


De PALU is van mening dat met de vele vragen voor ondersteuning het duidelijk wordt dat president Santokhi het redden van het falende regeerbeleid op het bord van de Nederlandse premier Mark Rutte heeft gezet. Zakendoen met Suriname, agrarische productie, ontwikkeling gas and oil, zelfs de onderhandelingen met het IMF en alsof dat niet voldoende is, er wordt zelfs gevraagd of Suriname een beroep mag doen op de Nederlandse Special Drawing Rights bij het IMF. President Santokhi geeft hiermee toe het niet zelf te kunnen om zijn land te leiden. Hoe afhankelijk president Santokhi zich opstelt naar politiek Den Haag wordt duidelijk als hij “Mark” verwelkomt met de woorden “onze premier”.

Bedelen zonder schaamte

President Santokhi heeft zonder schaamte de vele vragen voor ondersteuning gesteld tijdens zijn eerste ontmoeting met premier Rutte. Maar zelfs het bedelen voor hulp is deze regering niet in staat goed te doen. Want de komst van Rutte is heel slecht voorbereid. De bedelvragen worden rechtstreeks door de president voorgelegd aan de Nederlandse premier op Surinaamse bodem zonder dat ze van tevoren zijn afgetast. Dus moet de Surinaamse president genoegen nemen met antwoorden als “we nemen dat mee”, “het Nederlandse kabinet moet daar nog een besluit over nemen”, “de Nederlandse wetgeving laat dat niet toe” en “er is een commissie ingesteld”. Over moeilijke kwesties kreeg hij te horen “daar hebben we zo onze mening over”. Een zichzelf respecterende president zou hebben begrepen dat hij met een kluitje in het riet te is gestuurd en dat hij eigenlijk zijn mond erover had moeten houden tijdens de persconferentie.

Suriname geschoffeerd
Alsof dat niet voldoende is, de ontmoeting met de vicepresident Ronnie Brunswijk is niet op de officiële agenda. Op de persconferentie zegt Rutte dat Nederland “zo een opvatting heeft over Brunswijk”, maar dat hij wel zijn hand zal schudden als het zo uitkomt en zaken doet hij met de “regering van Santokhi”.  In plaats van een boycot, wordt de “informele ontmoeting” tussen Rutte en de Surinaamse vicepresident Brunswijk door de ABOP op FB gezet met de woorden “Zo kan het ook, samenwerken voor een betere toekomst”. In diplomatieke termen wordt Suriname geschoffeerd door de “goede vriend van Santokhi”, maar kennelijk begrijpen onze politieke leiders dat niet.

Huiswerk niet gedaan
Het is nu bijna een regel dat het eigen huiswerk van regeringszijde niet gedaan wordt in belangrijke nationale kwesties zoals we dat hebben gezien in de afgelopen 2 jaren regering Santokhi-Brunswijk. Niet bij de opstelling van het beloofde reddingsplan, niet bij het verbeteren van zaken doen met Suriname, niet bij het stimuleren van de agrarische productie, niet bij de onderhandelingen met het IMF, niet bij de uitvoering van het IMF-programma zoals de invoering van de BTW, niet bij het oplossen van problemen als in de gezondheidszorg en de stijgende koersen. En nu ook niet met de komst van Rutte. In dit alles is het meest zorgwekkende dat President Santokhi niet begrijpt dat ook de Nederlandse politici door hebben het falen van de Surinaamse bestuurders.

Ruil voor politieke steun
De Friends and Family en vele corruptieschandalen van deze regering zijn duidelijk geen sta in de weg om zaken te doen met de regering van Santokhi voor de 16 bedrijven die zijn meegereisd. Voor de PALU is dat een kwestie die met de meeste argwaan moet worden gevolgd. Want terwijl de Surinaamse president niet weet wat en hoe ze om ondersteuning moeten vragen, weet de Nederlandse premier wel waarvoor hij in Suriname is. Santokhi deelt tussen neus en lippen door dat Staatsolie allang bezig is te onderhandelen in Nederland. Dus zijn we al bezig onze natuurlijke hulpbronnen uit handen te geven in ruil voor politieke steun uit Den Haag? Zoals we reeds uit onze geschiedenis hebben geleerd, bij de Nederlandse politiek gaat het slechts om geld maken. En als daarvoor wetten moeten worden overtreden in Suriname en de Surinaamse politieke leiders daarbij zullen worden omgekocht, zal ons niet mogen verbazen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May