Column: De minister
Het is bekend dat Achaibersing - vóór hij minister werd - een vooraanstaande functie bekleedde in een belangrijk bedrijf in de private sector. Ook is het bekend dat in die sector beslissingen doorgaans sneller worden genomen en aan minder personen en structuren verantwoording moet worden afgelegd. De lijnen zijn daar korter. Dat minister Achaibersing – met zijn lange ervaring in de particuliere sector - het reeds twee jaar volhoudt in de top van de publieke sector in Suriname is op zich reeds bewonderenswaardig.
Wie herinnert zich niet het vroege opstappen van de bekwame Rudi W. Roseval als minister van Financiën in 1991. In een uitgebreid interview met een verslaggever van radio Apintie stond Roseval – toen - uitvoerig stil bij de reden van zijn vertrek. De omslachtige werkwijze – waarbij vooral de toenmalige president het moest ontgelden - maakte dat Roseval het nog geen twee maanden volhield als minister.
Ik kan mij er wat bij voorstellen dat het voor mensen – met name de toppers - uit de particuliere sector niet altijd even gemakkelijk is te functioneren in een log bureaucratische publieke sector. Het principe van public-private-partnership – dat in vele grote landen heel normaal is – zou er ook in Suriname toe moeten leiden dat een kruisbestuiving op deze wijze plaatsvindt. Het zou in het belang van het bestuur in Suriname kunnen zijn als mensen de ervaring uit de private sector meenemen naar de publieke sector.
De wijze waarop Achaibersing als minister functioneert dwingt respect af. De lof die hem nu wordt toegezwaaid spreekt voor zich. Zijn deskundigheid, integriteit, onderhandelingsbekwaamheid, werklust, eenvoud spreken boekdelen. Hij laat mensen in hun waarde. Op mijn netvlies staat nog glashelder zijn conflict met de vp waarbij gesteld werd dat Achaibersing de ABOP-ministeries van minder financiën voorzag, dan de overige ministeries. ABOP-ministeries (?), wat een staatsrechtelijke koeterwaals, maar zo werd het gezegd. Goed onderbouwd met cijfers weerlegde Achaibersing deze bewering om vervolgens professioneel verder te werken met de vp.
Suriname heeft aardig wat ministers gekend – en kent ze tot vandaag nog - waarbij je het gevoel krijgt dat deze - tegen een onverantwoord hoge financiële vergoeding - een regeerperiode lang stage aan het lopen zijn. Achaibersing bleek vanaf dag één een man te zijn die van wanten weet. Een man die weet waar hij over spreekt. In de twee jaren waarin hij de scepter op Financiën en Planning zwaait heeft hij zich als een Surinaamse burger laten kennen die - wat de belangen van Suriname betreft - het hart op de juiste plaats heeft. De duidelijke en respectvolle wijze waarop hij vragen in de Assemblee beantwoordt dwingt respect af. We hebben dat niet zo lang geleden anders meegemaakt in dat Staatsorgaan.
Bij het recente reçu’s schandaal werd door enkelen prematuur geroepen om het hoofd van minister Achaibersing. De snelle wijze waarop de ware boosdoeners zichtbaar werden gemaakt bewees het ongelijk van deze roepers. Wat wij wel zagen is dat de minister op 1 augustus van dit jaar manmoedig in gesprek durfde te gaan met actievoerders. Zowaar een man met een rein geweten.
Zelfs als de tragische dood van zijn kleinzoon de aanleiding en oorzaak mochten blijken te zijn voor het verzoek om ontslag dan staat het burgers vrij om een beroep op Achaibersing te doen om in het belang van Suriname - na een periode van rouw, rust en verwerking – wat hem gegund is – door te gaan met het goede werk waar hij zo enthousiast aan begonnen was.
Als wij nu met z’n allen hem zouden ondersteunen bij het uitvoeren van zijn beleid, wie weet misschien dat hij in tweede instantie besluit de rit van 5 jaren uit te zitten.
Vandaag
-
10:48
Colporteurs oproepingskaarten stuiten op adresproblemen
-
08:46
Prevost verrast als eerste Amerikaanse paus
-
06:51
De Twa-Twa in de Kolenmijn
-
04:53
Bewolking, regen en onweer
-
02:55
Vandaag en morgen nationale rouwdagen
-
00:57
Bond Havenbeheer eist inzage in arbeidsovereenkomst Mangre
-
00:00
Politie Suriname versterkt door VS training en HSI-ondersteuning
Gisteren
- Dodelijke aanrijding Garnizoenspad: Bromfietser komt om het leven
- Suriname in de schijnwerpers: Tragikomedie van deze week (15)
- Man zwaargewond na steekpartij door ex-vriendin in Lelydorp
- Pokigron vraagt hulp voor urgente zaken
- Onderwijs op de rand van ondergang
- Santokhi benadrukt belang van RVI voor jonge Surinamers
- DNA bereikt dieptepunt: Geen quorum voor vergaderingen
- Kardinaal Robert Prevost gekozen tot nieuwe paus
- Schoolvervoer per direct hervat
- Nieuwe paus gekozen; witte rook uit schoorsteen van Sixtijnse Kapel
- Loononderhandelingen vastgelopen: Ravaksur Plus zal traject acties inzetten
- Wan Okasi eist geheime stemming voor mensen met beperking
- Militairen ingezet bij vouwen stembiljetten
- Voetganger overlijdt na aanrijding op Martin Luther Kingweg
- Kiezers in Paramaribo en Wanica goud waard in 2025
- Bewolkt in de ochtend met onweer in de middag
- Zwarte rook, geen paus gekozen bij eerste stemming in conclaaf
- Studenten leggen onderwijsproblemen voor aan president
- Column: Positieve mindset
- Koop of verkoop oproepingskaart is strafbaar
Eergisteren
- De Paradox van het Denken en de Macht (4)
- Strikte regels voor stemmen bij volmacht
- 3 G: ‘Groei-Geld-Geef; Failliete politiek in ontwikkelingsdenken
- Carney bot tegen Trump: 'Canada is niet te koop'
- Man neergeschoten bij gewapende woningoverval
- Kantoor Carvision aan Nieuw Weergevondenweg afgebrand
- OKB roept op tot fatsoenlijke campagnevoering
- Verdachte milieustrafzaak vrij; OM gaat door met onderzoek
- Getuige strafzaak politieagenten Pikin Saron weer niet verschenen
- OBBS legt schoolvervoer per direct stil: Financiële problemen onhoudbaar
- RVI, rechtvaardige intentie vereist rechtsstatelijke verankering
- Ook vandaag wat verkoeling in de middag
- Security Alliance vraagt ontslagvergunning aan voor 70 werknemers
- Santokhi: Achterstand nazaten Afrikanen door verdeel- en heersbeleid
- Column: Discutabele discussie
- ABOP voor eenheid: We zijn allemaal Surinamers