Column: Geen gekraai en gekakel meer over SLM
23 Aug, 00:59
foto


Twee lange jaren heeft het geduurd voor de presidentiële neus van de ex-sheriff - nadat social media bezaaid was van bewijzen - eindelijk de indringende geur uit het hanen- en hennenhok heeft geroken. Prenobe Bissessur, de in ongenade gevallen adviseur van de president, heeft het te bont gemaakt! 17.500 euro per maand toucheren bij noodlijdend SLM die US$ 75 miljoen schuld heeft. Het pas opgerichte Nederlandse advocatenkantoor heeft in één keer 126.000 euro gekregen. Hoe is hij betaald door de kraaiende haan en kakelende rvc-kip? Moest daarom het pand van de SLM in Rotterdam in alle haast worden verkocht? En wie heeft het gekocht?

Bissessur is bedankt als adviseur van de president en hij is uit alle commissies gezet, ook uit de Deviezencommissie. Hij verrichtte de job daar niet gratis, zoals eerder in een verklaring van de regering is beweerd. De man krijgt net als de meeste andere presidentiële adviseurs een directeurssalaris. Met een kabinetstoelage erbij, strijken ze een bedrag van SRD 25.000 per maand op. Naast de euro's die hem gelijk tot multimiljonair heeft gemaakt, kreeg hij ook aardig wat SRDtjes uit de staatskas. De man is wel de laan uitgestuurd, maar hoe is het met terugbetalen van de "onrechtvaardige en onredelijke bedragen" die hij heeft getoucheerd door belangenverstrengeling?

Uiteraard heeft Bissessur niet in zijn eentje een honorarium van 17.500 euro vastgesteld. De Haan en de hen zijn medeplichtig. En zal het besluit zijn genomen zonder medeweten van de ex-politiecommissaris? Dan gaat het gezegde niet meer op "eens een politieman, altijd een politieman". Het is in elk geval duidelijk dat De Haan en de hen ook niet meer te handhaven zijn. Het mag nooit meer geaccepteerd worden dat de 'national carrier', de eens nationale trots van het land, in handen komt van drie buitenlanders in de top. De afname van het vertrouwen in het bedrijf is begonnen met deze verkeerde beleidsbeslissingen. Ondanks de enorme crisis en een megaschandaal gaat de hen gewoon met vakantie naar Miami.

De president heeft twee weken gekocht voor onderzoek naar misstanden bij de SLM. De Haan moet versneld - onder curatele in feite - de verdere transformatie van de SLM rondkrijgen. Daarna is het afgelopen met het gekraai en gekakel in het kippenhok. De Haan en de hen krijgen een 'mooie exit'. Zij zullen geen deel uitmaken van de nieuwe structuren, ook al heeft De Haan de NV's opgericht als directeur van de SLM.

Blijkbaar heeft De Haan nu al last van alle stank van het kippenhok. Hij was samen met de hen de grote afwezige op de meeting over SLM, die geleid werd door de president. De directeur heeft zich ziek gemeld! En Jessurun houdt gewoon haar 'geplande vakantie', al heeft het bedrijf een neuslanding gemaakt. Bissessur was eveneens nergens te bekennen. RvC-lid Leo Brunswijk zal na presidentiële vergadering wel trek hebben gekregen in een gebraden kip.

Prenobe Bissessur, Xaviera Jessurun en Paul de Haan zullen van het toneel verdwijnen, maar de schade die aangericht is, zal nog jaren blijven stinken naar kippenmest, waar je allergie van krijgt. Over de morele crash van de 'nationale trots' zal nog veel worden gekakeld, maar De Haan heeft al genoeg gekraaid met zijn fors euro-salaris en met de 45 business-class vluchten die hij sinds zijn directeurschap gratis kon maken. Fasten your seatbelts, are you ready for take-off?

Nita Ramcharan

Advertenties

Saturday 03 June
Friday 02 June
Thursday 01 June