Column: Chan wint slag; wachten op volgende move
02 Aug 2022, 00:59
foto
Te w'e du, w'e du f'a kaba!!! Organic Movement gaat voorlopig niet meer op straat, want het volk is niet massaal op de been gekomen. (Foto: René Gompers)


Chan heeft een slag gewonnen, maar het schaakspel is nog lang niet ten einde. Hij heeft belangrijke stukken veroverd en de twee torens, Gentle & Hellings, voorlopig onschadelijk gemaakt. Organic heeft een lijstje opgesteld van zaken waarover brede lagen van de samenleving vallen. En dat is ook tijdens de hearings die de regering houdt, op tafel gelegd. Hoeveel ondersteuning de eisen ook hebben, Suriname heeft geen geschiedenis van dat het volk op straat komt wanneer vijf personen - die influencers zijn op social media - op een zeepkist gaan staan en roepen "nu of nooit" en het is "buigen of barsten".

Een regering ten val brengen gaat niet gemakkelijk. Tijdens het bewind van Bosje is een relatief klein protest na een hele tijd uitgegroeid tot een massa van tienduizenden. Vakbeweging, bedrijfsleven, politieke partijen, maatschappelijke groepen en noem maar op, waren op de been. Toch was Bosje niet van plan zich gewonnen te geven. Toen de NDP de stekker eruit trok, toen pas zijn er vervroegde verkiezingen uitgeschreven. Om een regering naar huis te sturen, is er een lange adem en brede maatschappelijke steun nodig in allerlei vormen. Organic is te snel teleurgesteld en de handdoek te vroeg in de ring gegooid, maar het vuur is niet gedoofd.

Het volk heeft het te druk met overleven en de dagelijkse beslommeringen het hoofd te bieden. Teleurgesteld zijn en het volk de schuld te geven van het niet slagen van de actie, is onjuist. Het volk heeft bijna geen geloof meer in mensen die zich als leiders aandienen. Daarvoor is de teleurstelling te groot. Bij de evaluatie moet eerlijk worden nagegaan welke strategische fouten er zijn gemaakt. De vele handen die zijn aangereikt, zijn niet naar de juiste waarde beoordeeld. Bovendien is het duidelijk te merken dat de trekkers van Organic nog geen team zijn, ondanks een gelijkgerichte basis. Maar de regering is wakker geschud en er zijn zeker successen geboekt. Elke regering zal er rekening mee moeten houden dat niet alles wordt geaccepteerd. De volgende moves op het schaakbord zullen zeker komen.

Intussen is Chan druk bezig enkele foute beslissingen terug te draaien. Zo is bij presidentieel besluit het Sabaku-project voor zes maanden bevroren. Er mogen ook geen handelingen worden gepleegd. Het Openbaar Ministerie is met een strafrechtelijk onderzoek bezig, want het is duidelijk dat wetten en procedures niet zijn gevolgd. Het rapport over de uitgifte moet nog openbaar worden gemaakt, want dat was ook beloofd. De stukken zouden worden opgestuurd naar De Nationale Assemblee, waar mensen zich ook verrijkt hebben met terreinen van het Sabaku-project en andere delen van het land. Controle van de regering kan dus niet worden overgelaten aan de coalitie, waarvan elementen onderdeel zijn van corruptie, vriendjespolitiek en accommoderen van friends, family & sponsors.

De verdere reshuffling van ministers zou nu een feit moeten zijn. Maar Bravo heeft gezegd, dat niemand de regering moet vertellen wat ze moet doen. En daarom is de reshuffling weer uitgesteld. Op Grondbeleid en Bosbeheer is er behoorlijk gestoeid en geknoeid met delen van het land. Zo erg is de situatie dat er een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld. De vele resoluties hebben de handtekening van minister Dinotha Vorswijk. Haar voorganger is voor veel minder de laan uitgestuurd. Maar nu heeft de minister behalve zelf zegeningen uitgedeeld, ook de wensen van haar politieke weldoeners vervuld. Het lijkt alsof de regeringstop wacht op 3 augustus, want dan zit Vorswijk een jaar aan op de ministersstoel. Kan ze netjes voor haar verdere leven worden verzorgd door de Staat. Of gaat iemand de pg vertellen dat onder de tafel geld is gegeven? Want die wordt dan ook opgesloten... Intussen wachten we op de volgende move van de paarse schaker.

Nita Ramcharan
Advertenties

Saturday 18 May
Friday 17 May
Thursday 16 May