Actievoerders zien regering liever vandaag al opstappen
18 Jul 2022, 19:00
foto
Protesteerders hebben in de Jodenbreestraat gelopen om hun misnoegen tegen het beleid kenbaar te maken. (Foto's: René Gompers)


De eerste protestdag tegen het  beleid van regering Santokhi is voorbij. Een paar duizend mensen hebben hun stem laten horen. Ze zijn heel erg boos, het geduld is op. Ze eisen dat het roer wordt omgegooid anders wordt de hele regering naar huis gestuurd. Ze zijn bereid "fu du lek den Fransman, fu protest omen day, omen wiki, omen mun", totdat er wordt geluisterd naar het volk en de eisen zijn ingewilligd.

Een groot deel van de actievoerders ziet de regering liever vandaag al vertrekken. "Weg met Chan!" galmde het door de straten van Paramaribo Centrum. Een poging om het Kabinet van de President te bestormen, is mislukt. Het volgende protest is morgen om 10 uur bij het ministerie van Economische Zaken bij de Nieuwe Haven.

Initiatiefnemers Raoul Hellings en Dave van Aerde zijn "redelijk tevreden" met de opkomst. "Men zegt dat Surinamers 'keyboard warriors' zijn en zich alleen op Facebook durven te uiten," stelt Hellings. Maar vandaag is volgens hem getoond dat de mensen de straat zijn opgegaan op hun mening te uiten. "Dus we zijn redelijk tevreden en we weten dat het morgen beter zal gaan." De organisatoren zijn van plan verschillende ministeries aan te doen die in schandalen verwikkeld zijn geraakt. Het keerpunt voor de meeste mensen die tot actie zijn overgegaan, is de dood van twee baby's in het Academisch Ziekenhuis en de tientallen aan miljoenen die op slinkse wijze van de Centrale Bank zijn weggenomen.

Van Aerde roept president Chan Santokhi op om de leider te zijn die hij had beloofd te zijn. "Transparantie en afdoen met friends and family beleid had hij verkondigd. Maar hij is nu wereldkampioen erin. Hij moet ermee kappen. We hebben grote problemen in het land." Hij voegt eraan toe: "Trek nou je grote jongens schoenen aan en doe niet meer als een verwend kind om mensen op te sluiten die een grote mond hebben. Maar wanneer de vicepresident mensen bedreigt, ben je stil. En nu wij opkomen ga je rennen naar alle mediahuizen om uit te leggen dat het goed gaat."

"Doe je werk! Dan ga je respect krijgen van ons, Surinamers," vervolgt Van Aerde. "Maar je gaat het nu niet krijgen, want op dit moment bent u geen leider meneer de president! U bent het niet! Gedraag je als een. Als Bouva niets had gezegd van de diefstallen hadden we niks gehoord. Waar is de transparantie? Haal je vrouw weg van die posities. Haal Leo weg van die posities. Ze zijn niet capabel! Doe een sollicitatieoproep in plaats van steeds die politieke benoemingen. Dan kan men wat vertrouwen in je hebben!," adviseert Van Aerde het staatshoofd.

De actie wordt zolang mogelijk voortgezet. Van Aerde: "Onderschat het niet wanneer de mensen boos worden. Anders gaat het uit de hand lopen." Eerder op de dag dreigde het uit de hand te lopen toen getracht werd het kabinet van de president te bestormen. Maar de politie- en militaire troepen hebben de mensen snel terug kunnen dringen. Er is geprotesteerd bij De Nationale Assemblee en het Kabinet van de President. De menigte is langs de Waterkant geweest, langs de Centrale Bank, de Jodenbreestraat, langs het presidentieel paleis en terug naar het kabinet. Daar is afgesproken om morgen een grotere massa te hebben om te protesteren bij het ministerie Economische Zaken "de plek waar prijzen worden bepaald."

De regering heeft twee dagen om te reageren op de eisen van de actievoerders. Terugdraaien van de friends en family benoemingen. In het bijzonder van Mellisa Santokhi en Leo Brunswijk. Terugnemen van de gronden die zijn uitgegeven op de projecten Sabaku en Kronenburg; Een correcte oplossing van het CBvS-schandaal; het personeel van CBvS en het ministerie van Financiën moeten aansprakelijk worden gesteld; Verlagen van de stroom- en brandstof tarieven. De zorgsector moet zo snel mogelijk worden voorzien met middelen en personeel om onder andere toename van  moeder- en kindsterfte te remmen, het gerommel met Bazokaarten en extra betalen voor medicijnen moeten ophouden. De leiders van de protestactie vinden dat het Openbaar Ministerie heeft gefaald bij de aanpak van seksueel molest op de werkvloer in de kwestie van de Hakrinbank. Het lijstje met eisen wordt langer: er moet geld worden vrijgemaakt voor het onderwijs.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May