Houtsector in rep en roer; ASHU stapt naar rechter
13 Jul 2022, 12:46
foto


Minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer mag een rechtszaak verwachten van de Algemene Surinaamse Hout Unie (ASHU). Er blijft geen andere stap over, aangezien lidorganisaties zonder succes geprotesteerd hebben bij de bewindsvrouw. De generaal pardon die gegeven is, typeert ASHU als onverteerbaar. De organisatie maakt zich zorgen over diverse zaken die zich voltrekken in de bosbouwsector. Terwijl er volmacht wordt verstrekt voor illegale praktijken op domeingronden, maken concessionarissen op hun beurt ook ongebruikelijke vreemde zaken mee.

Al sinds enkele jaren kampen concessionarissen met het probleem dat vervallen concessies (5 +10 jr) niet makkelijk of niet verlengd worden, wat tot grote frustraties leidt in de productie en onder het personeel. Concessie verlengingen duren  6-24 maanden waardoor het bedrijf in feite moet sluiten in afwachting van de beslissing. In de meest gevallen raakt daardoor de moeizaam opgebouwde kennis en organisatiegraad compleet in verval. Deze situatie doet zich de laatste twee jaren in verhevigde mate voor waardoor er een grote stilstand dreigt in de sector, meldt de ASHU.

Andere concessionarissen worden schriftelijke aangemaand om hun geplande productieprognoses op korte termijn in te halen ondanks de sinds oktober 2020, continue regenval. Wegen zijn onbegaanbaar geworden, delen van het bos zijn ondergelopen, wegen staan onderwater en worden door de respectieve districtscommissarissen afgesloten en mede door de stilstand van activiteiten is er een groot verloop van personeel. De minister heeft diverse lid bedrijven aangemaand op onrealistische termijn hun achterstand in te lopen op straffe van intrekking van de concessie, stelt de organisatie.

Als klap op de vuurpijl verschaft de minister een generaal pardon die ertoe leidt tot overtreding van de Boswet van 1992, waarbij domeinbossen en onvermijdelijk ook concessies van derden kunnen worden betreden. Dit is onverteerbaar voor de sector daar oneigenlijke concurrentie op deze manier wordt gestimuleerd en gesanctioneerd, terwijl concessionarissen conform de boswet werken.

De aan de gang zijnde ontwikkelingen nopen de ASHU haar leden te beschermen door het aanhangig maken van rechtszaken door benadeelden tegen het ministerie van GBB die niet transparant, niet productie bevorderende beslissingen neemt die de rechtsonzekerheid van concessionarissen bevordert en daardoor bestaande bedrijven het faillissement in stuurt. Daar de diverse lidbedrijven reeds het ministerie zonder succes aangeschreven hebben, is deze stap naar de rechter noodzakelijk ter verkrijging van hun recht en zekerheid, zegt de ASHU.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May