Pakistan: Moessonregens doden 147 in minder dan een maand
11 Jul 2022, 14:50
foto
Bewoners pendelen door een overstroomde weg tijdens het moessonseizoen in Karachi, Pakistan. (Foto's: Reuters)


Het dodental als gevolg van regengerelateerde incidenten in de afgelopen maand is gestegen tot 147, aangezien de moessonregens Pakistan blijven teisteren en in sommige delen van het land plotselinge overstromingen veroorzaken, zeggen functionarissen. De National Disaster Management Authority zei dat onder de doden 88 vrouwen en kinderen waren. De moessonregens hebben ook huizen, wegen, bruggen en elektriciteitscentrales in het hele land beschadigd, zei het.

De situatie was bijzonder nijpend in de grote zuidelijke havenstad Karachi, de grootste van het land, waar maandag hele buurten onder water stonden, waardoor forenzen op bepaalde plaatsen vastliepen of te voet of op de fiets door kniediep water probeerden te waden. Sommige bewoners regelden boten om ze naar veiligere plaatsen te brengen.

"Op dit moment is de situatie zo dat we per boot moeten reizen in plaats van in voertuigen omdat de wegen onder water staan", zei bewoner Abdul Raheem.

Sommige inwoners van Karachi zeiden dat ze gedwongen waren hun auto's achter te laten op verzonken wegen en hun weg te voet door middelhoog water moesten vervolgen. De autoriteiten riepen paramilitaire troepen op om te helpen bij het afvoeren van het water uit de ondergelopen straten en het evacueren van mensen.

De regens zijn naar verluidt bijna twee keer zo hevig als de gemiddelde stortbui in deze tijd van het jaar. Ze begonnen medio juni en veroorzaakten aanvankelijk een ravage in de zuidwestelijke provincie Balochistan, waar tot nu toe 63 mensen zijn omgekomen.

In de provincie Sindh, waarvan Karachi de hoofdstad is, zijn volgens de rampenbestrijdingsdienst zeker 26 mensen omgekomen. Zware regen trof ook de nationale hoofdstad Islamabad en de oostelijke provincie Punjab.

Honderden anderen raakten dakloos nadat hun huizen instortten door de regen en overstromingen. Er zijn acht dammen gesprongen als gevolg van de zware regenval.

In de noordwestelijke provincie Khyber Pakhtunkhwa stierven twee mensen, waaronder een zesjarige en raakten vier personen gewond toen hun huis door de regen instortte.

Experts zeggen dat klimaatverandering de oorzaak is van de meer dan gemiddelde stortbui in Pakistan. Elk jaar worstelen veel steden in Pakistan met de jaarlijkse moessonvloed en krijgen ze kritiek op de slechte planning van de regering.

Het seizoen loopt van juli tot september en experts zeggen dat regen essentieel is voor het irrigeren van gewassen en het aanvullen van dammen en andere waterreservoirs in Pakistan.

In 2010 werden 20 miljoen mensen in Pakistan getroffen door de ergste overstromingen ooit, waarbij de schade aan de infrastructuur in de miljarden dollars liep en enorme hoeveelheden gewassen werden vernietigd toen een vijfde van het land onder water kwam te staan.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April