Ecuador: Deal rond tussen regering en inheemse leiders
01 Jul, 22:46
foto
Mensen vieren feest in Quito, nadat de Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken Francisco Jimenez een overeenkomst heeft getekend met leiders van inheemse organisaties, te midden van inheemse protesten tegen de regering van president Guillermo Lasso en de hoge kosten van levensonderhoud in het land. (Foto: Reuters)


De regering van Ecuador en inheemse protestleiders hebben een akkoord bereikt om een ​​einde te maken aan de massademonstraties die sinds half juni delen van de Zuid-Amerikaanse natie verlamden. Onder leiding van de inheemse organisatie CONAIE begonnen de protesten op 13 juni te midden van woede over de stijgende brandstofprijzen en stijgende kosten van levensonderhoud, evenals het sociaaleconomische beleid van de regering van president Guillermo Lasso.

De deal, die een verlaging van de brandstofprijs en andere concessies omvat, is donderdag ondertekend door minister Francisco Jimenez, de inheemse leider Leonidas Iza en het hoofd van de bisschoppenconferentie, monseigneur Luis Cabrera, die als bemiddelaar optrad. Iza kondigde na de ondertekening aan dat "we het protest opschorten".

In de overeenkomst is vastgelegd dat de benzineprijzen met 15 cent zullen dalen tot US$ 2,40 per gallon en dat de dieselprijzen met hetzelfde bedrag zullen dalen, van US$ 1,90 per gallon tot US$ 1,75. Het stelt ook grenzen aan de uitbreiding van olie-exploratiegebieden en verbiedt mijnbouwactiviteiten in beschermde gebieden, nationale parken en waterbronnen.

De deal voorziet ook in "de stopzetting van de mobilisaties en de geleidelijke terugkeer van de demonstranten naar de gebieden" van waaruit ze kwamen om zich bij het protest aan te sluiten.

"Sociale vrede zal alleen kunnen worden bereikt, hopelijk binnenkort, door een dialoog met bijzondere aandacht voor gemarginaliseerde gemeenschappen, maar altijd met respect voor ieders rechten", zei Cabrera.

De regering heeft nu 90 dagen om oplossingen te leveren voor de eisen van de inheemse groep.

Lasso twitterde donderdagmiddag dat "we de hoogste waarde hebben bereikt waarnaar we allemaal streven: vrede in ons land".

“De staking is voorbij. Nu beginnen we samen aan de taak om deze vrede om te zetten in vooruitgang, welzijn en kansen voor iedereen”, voegde hij eraan toe.

Naar schatting 14.000 Ecuadoranen namen deel aan de demonstraties, die delen van de hoofdstad Quito en andere gebieden verlamden toen demonstranten banden verbrandden en wegen blokkeerden om actie van de overheid te eisen.

Na een aantal jaren van een bijzonder ernstige Covid-19-crisis, dwongen de stijgende inflatie en werkloosheid veel mensen ertoe om zich bij de protesten aan te sluiten. Naast bezuinigingen op de brandstofkosten hadden de demonstranten opgeroepen tot banen, voedselprijscontroles en meer overheidsuitgaven voor gezondheidszorg en onderwijs.

Bij botsingen met de veiligheidstroepen kwamen vijf burgers en een soldaat om het leven, honderden anderen raakten gewond, en zo'n 150 mensen werden gearresteerd. Mensenrechtenorganisaties hadden ook hun bezorgdheid geuit over het harde optreden van de autoriteiten tegen de protesten.

De onderhandelingen om een ​​einde te maken aan de demonstraties begonnen op maandag, maar werden de volgende dag afgebroken na de moord op een soldaat, waarvoor de regering de demonstranten de schuld gaf.

Woensdag zei de regering dat ze de besprekingen weer zou hervatten, maar legde ook een nieuwe noodtoestand op in vier van de 24 provincies van het land, aangezien het geweld de landelijke opstand bleef verstoren.

Lasso overleefde dinsdag een afzettingsstemming van oppositiepolitici die hem de schuld gaven van de "ernstige politieke crisis en interne onrust" veroorzaakt door de protesten.

Inheemse mensen vormen meer dan een miljoen van de 17,7 miljoen inwoners van Ecuador. Volgens gegevens van 2021 leeft meer dan een kwart van de Ecuadoranen in armoede en heeft slechts ongeveer een op de drie "voldoende werkgelegenheid" in een land met een grote informele banensector.
Advertenties

Wednesday 28 September
Tuesday 27 September
Monday 26 September