President: Uitstel BTW en betaling IMF weinig effect op begroting
27 Jun 2022, 13:30
foto
President Chan Santokhi tijdens een vandaag gehouden persconferentie.


Suriname zal niet in juni maar na een positieve beoordeling in september geld overgemaakt krijgen door het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De ruim US$ 60 miljoen wordt niet uitbetaald omdat de introductie van de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) niet doorgaat op 1 juli, zoals aanvankelijk overeengekomen. Na de gezamenlijke evaluatie zal dan ongeveer US$ 125 miljoen in één keer worden overgemaakt naar de Centrale Bank van Suriname. Dit zei president Chan Santokhi vandaag op een persconferentie van de regeringstop.

De president deelde mee dat het niet verantwoord was om de BTW nu in te voeren, maar uit te stellen naar 1 januari 2023. Dit heeft echter consequenties voor de uitbetaling van de gelden door het IMF. Santokhi merkte op dat door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne veel goederen duurder zijn geworden, waaronder brandstof en kunstmest. De gevolgen zijn ook in Suriname voelbaar. Daarnaast zijn niet alle randvoorwaarden in place om de BTW in te voeren.

De BTW komt in de plaats van de omzetbelasting. Er is een gat in de begroting dat gedicht moet worden. Met de Belastingdienst is afgesproken dat er een agressieve inning komt van de omzetbelasting, omdat deze wel geïnd wordt maar niet door iedereen wordt overgedragen.

Santokhi merkte op dat de overmaking van de tweede en derde tranche door het IMF geen begrotingssteun is, maar naar de Centrale Bank gaat. Daarom zal het besluit om nu geen geld beschikbaar te stellen, geen effect hebben op de nationale begroting en de executie daarvan. Het uitstel van de BTW-invoering naar zes maanden later, kan wel een tekort in inkomsten als resultaat hebben, maar de minister van Financiën en Planning zal deze tussentijds opvangen met reserves, die zijn opgebouwd, zei de president.


Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April